reklama

Kraus na začátek uvedl, že se všichni shodnou na jednom výroku nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa. „On říká, že ty státy, které nepřispívají do NATO tak, jak mají a jak bylo domluveno, tam nemají být, nebo by je spojenci – především Spojené státy a Velká Británie – neměli chránit. Dohoda je, že všichni mají dávat dvě procenta svého hrubého domácího produktu nebo z rozpočtu, já nevím," vysvětloval divákům moderátor.

Připomněl také, že Česká republika dává 1,1 procenta. „Celou domluvenou částku dává Polsko a myslím Řecko. Všichni se shodnou – i já, že pokud tam neplatíte to, co máte, tak jaksi nemůžete vyžadovat od druhé strany, aby plnila závazek, který jste si domluvili. To je jako kdybychom se domluvili spolu, že vy budete dávat dvě procenta a já vás za to budu chránit. Když mi nebudete dávat dvě procenta, proč bych vás chránil. Nebo polovičně za procento," spustil Kraus.

„Na tom se všichni shodnou. Mě zaujalo, že náš premiér na to odpověděl, že s tím taky souhlasí a že jsme připravení ty dvě procenta platit od roku 2025. Já jsem si říkal – jasně, takže kdyby tam ten Trump vydržel dvě období, to je osm let, tak máme rok 2016, takže to by bylo 2024. To je takové české vychcánkovstí – my to začneme platit hned, jak odejdeš. Já myslím, že to neplatí ani v Česku, ale jen na ty chudší duchem. Ale druhá pravda je, že se dá předpokládat, že prezident Trump stejně jako jakýkoliv jiný obchodník – a udělal bych to i já – řekne: Tak se do té doby chraňte sami, děti," varoval Kraus.