Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EET bojkotuje kavárna skupiny Ztohoven, jiní se obrnili humorem

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Kavárna v centru Paralelní Polis v Praze založeném skupinou Ztohoven bojkotuje elektronickou evidenci tržeb (EET). Extravagantní umělecká formace pokládá EET za zásah do soukromí občanů a obávají se zneužití dat. Restaurace v metropoli po dnešním startu EET většinou fungují bez problémů.

"Paralelní Polis neakceptuje a nikdy nepřistoupí na pravidla EET," sdělila mluvčí Paralelní Polis Eva Samšuková.

"Systém EET pokládáme za reálný nástroj centralizované kontroly občanů ze strany státu. Centrálně ukládané informace o každém uskutečněném obchodu mohou být v budoucnu plošně zneužívány a souhrnná data o zákaznických preferencích představují drastický zásah do soukromí všech občanů," doplnila.

Paralelní Polis je spolek založený před dvěma lety uměleckou skupinou Ztohoven, známou například vyvěšením trenýrek na Pražském hradě místo prezidentské standarty.

Finanční správa minulý týden oznámila, že v prvních týdnech fungování EET nebude postihovat drobná porušení zákona.

Café bar Netopýr na pražském Smíchově byl na evidenci připraven. "Jestli vám vytisknu účtenku? To přece musím, to není problém," řekla ČTK servírka. Kvůli nákladům spojeným se zaváděním EET nonstop nezdražil. "Zatím," dodala servírka.

V michelské hospodě U starý svině vydávají účtenky od 14. listopadu. Komplikace je to podle majitele Jaroslava Zahradníka minimální, zdražit nemusel. "Principiálně proti tomu nejsem, ale vadí mi, že všichni musí být na internetu, že to není pro všechny a pro všechny najednou. Kasa stála 9000 Kč, dostal jsem od státu 5000 Kč, navíc musím platit internet. Proč musím platit já za státní správu?" ptal se. Nejvíce mu ovšem vadí to, že na každé účtence musí být DIČ, což je jeho rodné číslo. "Každý ho má znát?" doplnil.

S EET zařízením fungoval i jeden z žižkovských podniků s nepřetržitým provozem označený jako "Nonstop Club", upozorňoval na to i cedulí vyvěšenou na vchodových dveřích. Zájem o vydání účtu byl ale ze strany hostů nulový.

S humorem k dnešní novince přistoupila holešovická vinotéka, která zákazníkům rozeslala SMS zprávy ve znění: "S nástupem EET nezdražujeme, nezavíráme ani nestávkujeme. Naopak Vám k nákupu nabídneme jako bonus účtenku. Přijďte si pro ni."

Témata:  elektronická evidence tržeb Ztohoven restaurace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy