reklama

Sobotka se dnes reagoval na kritickou písemnou interpelaci předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, podle kterého by občanské spolky neměly být pro vládu partnerem. Interpelaci podal už v červenci, na její projednání se dostalo až dnes. Premiér se Hermana v této otázce zastal.

Sobotka před poslanci ocenil nynější vývoj v Sudetoněmeckém krajanském sdružení, jehož vedení se, byť zatím neúspěšně, snaží změnit stanovy tak, aby z nich byl vyškrtnut nárok na návrat do vlasti, na náhradu za zabraný majetku nebo na odškodnění. „Návštěva pana ministra Hermana byla oceněním pozitivního procesu," uvedl šéf vlády.

To se ale Filipovi nelíbilo. „Jestliže má vláda hledat partnery v občanských spolcích, není to směr, kterým bychom se měli ubírat," zdůraznil. Premiérovi vytknul také to, že písemně neodpověděl například na dotaz, zda Hermanovou návštěvou nebyla porušena suverenita vlády.

Komunista také připomněl, že nově navrhované stanovy „sudetoněmeckého landsmanšaftu" soud neschválil a stále platí původní znění. Komunista Leo Luzar označil jejich části za ostudné. „Sdružení má neustále majetkové nároky vůči České republice," varoval.

 Do diskuze se zapojil také sám Herman. „Volám po smíření bez zapomínání," uvedl. V květnu v Norimberku připomněl nacistické zločiny i odsun sudetských Němců, nad událostmi vyjádřil lítost. Dnes Herman také uvedl, že 12. prosince dostane v Německu cenu za česko-německé smíření. „Že se nestydíte, měl byste odstoupit," reagovala na to Marta Semelová (KSČM). Podle předsedy klubu TOP 09 a Starostů Františka Laudáta (TOP 09) by se ale měla stydět ona. „Přestaňte hrát války, které už neexistují," vyzval.

Sobotka zdůraznil, že z pohraničí v roce 1938 neutíkali jen čeští občané, ale také němečtí antifašisté - křesťanští demokraté, sociální demokraté i komunisté. Nelze podle ministerského předsedy uplatňovat princip kolektivní viny.