Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka se postavil za Michalákovou: Podpoříme ji i ve Štrasburku

Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Česká republika je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) připravená podpořit Evu Michalákovou i u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Odvolání Michalákové řešil Krajský soud v Oslo, který zamítavé rozhodnutí vynesl toto pondělí.

"ČR se teď seznamuje s rozhodnutím soudu, pořizuje se překlad, na základě toho bude vyhodnoceno doporučení a další postup," řekl premiér.

Česko se podle něj v této kauze mimořádně angažuje, bylo poprvé účastníkem podobného řízení. "Byli jsme účastníkem při řízení na prvním stupni, byli jsme účastníkem i před odvolacím soudem v Norsku a teď je důležité, aby paní Michaláková vyčerpala všechny prostředky, které může využít v rámci norského justičního systému, pak je možné přijít do Štrasburku," dodal Sobotka.

Rodina ještě podá dovolání k norskému nejvyššímu soudu, ale zvrat právník matky Pavel Hasenkopf nepředpokládá.

Nyní jedenáctiletého Denise a sedmiletého Davida norská sociální služba české matce a otci odebrala před pěti lety kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. To se nepotvrdilo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů, vyrůstají odděleně ve dvou rodinách.

Norská strana se k případu od počátku nevyjadřuje. Podle některých médií a expertů tak není možné si udělat jasný názor jen podle stanoviska jedné strany.

Témata:  Eva Michaláková Bohuslav Sobotka Norsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy