reklama

Trumpová, za svobodna Zelníčková, se narodila 20. února 1949 a už ve třech letech v sobě objevila vášeň pro lyžování. Začátkem sedmdesátých se vdala za lyžaře s rakouským pasem Alfreda Winklmayra a odjela do Kanady, kde pracovala jako modelka. Po příchodu do New Yorku se seznámila s Donaldem Trumpem a v roce 1977 se za něj provdala. V tu chvíli se o něj začaly tajné služby zajímat.

Ve spisu se podle ČT objevuje například záznam Ivanina otce před odletem na její svatbu. U Trumpova nastávajícího tchána tehdy v rámci celní prohlídky našli dvě broušené skleněné misky a sedmatřicet kanadských dolarů.

Jeden z agentů, kteří StB donášeli na Ivanu Trumpovou, měl také být rodinný přítel, který referoval o každé její návštěvě v Československu. Televize uvedla, že jeden dokument z roku 1988 se zmiňuje o možné kandidatuře Donalda Trumpa na amerického prezidenta v roce 1996. "Přesto, že se to zdá být utopie, je D. Trump přesvědčen, že uspěje," stojí podle ČT ve svazcích.

"V Archivu bezpečnostních složek existuje záznam, že StB v roce 1978 založila na Ivanu Trumpovou operativní svazek; jestli ještě existuje a kde se případně nachází, ale nejde dohledat," uvedla dále Česká televize.

Záznamy Státní bezpečnosti jsou v případě Trumpové místy vulgární a policie zkoumala i to, jak vysoko Ivana Trumpová, na americkém společenském žebříčku vyšplhala. 

Podle některých záznamů si StB poznamenala také to, že poté, co Ivana porodila první dítě, dostala "za odměnu" milion dolarů. Stejně tomu údajně bylo i u druhého dítěte.