Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velitel Hradní stráže Prskavec byl odvolán z funkce

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Mediafax

Praha - Náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Jan Kaše dnes odvolal z funkce velitele Hradní stráže Petra Prskavce. ČTK to dnes sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Prskavec byl ve funkci necelý rok, nastoupil loni 18. prosince. Nahradil Radima Studeného, který ve funkci skončil v polovině loňského října po vyvěšení červených trenýrek na Hradě skupinou Ztohoven.

K důvodu odvolání se Prskavec nechtěl vyjadřovat. "V tuto chvíli nebudu specifikovat důvody," řekl ČTK. Odvolání nechtěl komentovat ani Ovčáček, podle kterého jsou personální opatření plně v pravomoci Kašeho. Jeho sekretariát ČTK sdělil, že "vzhledem ke všem souvisejícím okolnostem" nebude Kaše v současné době blíže specifikovat důvody, které ho vedly k rozhodnutí Prskavce odvolat. Prskavec před nástupem na Hrad velel 251. protiletadlovému oddílu ze Strakonic.

Vojáci Hradní stráže byli nedávno zmíněni v médiích v souvislosti s kritizovaným uzavřením Hradu. Hospodářské noviny s odkazem na členy Hradní stráže uvedly, že vojáci v poslední době dostali několik zvláštních příkazů, které dávají do souvislosti s kancléřem Vratislavem Mynářem.

Podle jednoho z nich si například nechal otevřít Jelení příkop, aby si v něm mohl zaběhat, což Mynář odmítl. Vojáci si stěžovali i na neefektivnost hlídek. Vysoce postavený zdroj ČTK řekl, že odvolání Prskavce nemá s těmito záležitostmi či s bezpečnostními opatřeními na Hradě souvislost.

Velitel Hradní stráže řídí kolem 650 lidí, z toho asi 600 jsou vojáci. Hlídají nejenom Pražský hrad, ale i zámek v Lánech. Prskavec na Hrad nastoupil v době zostřování bezpečnostních opatření po teroristických útocích v Evropě. Ve své pozici se účastnil i zavedení bezpečnostních kontrol při vstupu na Hrad. Zatímco zástupci Pražského hradu je hájí nutností zajištění bezpečnosti návštěvníků, kritici je považují za zbytečné a neefektivní. Na bezpečnostních kontrolách se podílejí vojáci Hradní stráže a policisté. Prskavec plánoval personální posílení své jednotky.

Témata:  Pražský Hrad Vratislav Mynář

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy