reklama

Shromáždění s názvem Za pět minut 12 pořádala Asociace podnikatelů a manažerů (APM) ve spolupráci s Okresní hospodářskou komorou v Jablonci nad Nisou a hnutím Radostné Česko bez EET. Předseda APM Radomil Bábek označil EET za nástroj státní zvůle a šmírování živnostníků. Zákon o EET vstoupil v účinnost ve čtvrtek a jako první se do evidence musí zapojit stravovací a ubytovací služby.

Demonstranti si přinesli transparenty, například EET je jako STB, Vzkaz Ježíškovi - čert vem Babiše, Chceme svobodu, ne diktaturu státu nebo Sbohem, svobodné podnikání. Skandovali hesla jako Babiš ven nebo Babiše do koše. Akce začala přesně v 11:55 a trvala něco přes hodinu. Podle odhadu zpravodaje ČTK na místě se akce účastnilo zhruba 500 lidí.

"Je to projev státní zvůle, stát šmíruje živnostníky. A z každého z nich dělá sprostého podezřelého. Pokud jde ministru Andreji Babišovi (ANO) o omezení šedé ekonomiky, musí začít úplně jinde, než u živnostníků. A pokud říká, že EET je revoluční věc, má bezpochyby pravdu. Je to velká socialistická revoluce," řekl Bábek.

Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija prohlásila, že vláda v čele s Andrejem Babišem a Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) hází podnikatelům klacky pod nohy a dělá z nich zloděje. "Tohle musí skončit. Dobře víme, kolik peněz jako podnikatelé dáváme na to, aby nás vláda mohla šmírovat. Andrej Babiš by nás všechny nejradši zaměstnal ve svém agrosocialistickém kolosu," dodala Udženija.

Elektronická evidence tržeb spočívá v evidenci každé platby a zákazník obdrží od obchodníka účtenku s unikátním Nejpozději při uskutečnění evidované tržby odešle obchodník datovou zprávu prostřednictvím internetového připojení na server Finanční správy, kde budou informace uloženy, a bude vygenerován unikátní kód. Tento kód bude odeslán zpět obchodníkovi na jeho koncové zařízení, které jej vytiskne na účtenku.

EET byla v první fázi spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) však nedávno připustil několik výjimek a zvažuje například, že by z této povinnosti vyjmul e-shopy.