reklama

Server připomíná, že Forejt byl pro Zemana dlouhé měsíce nepostradatelnou postavou, přesto ale čelil soustavnému tlaku ze strany kancléře Vratislava Mynáře a prezidentova poradce a vlivného zákulisního hráče Martina Nejedlého. „Ti se dlouhodobě s Forejtem neshodli a snažili se jej zbavit," uvedl server.

Oficiální oznámení o Forejtově odchodu z funkce Hrad údajně chystá na tento týden. Přestože o osudu Forejta jako kancléře je už podle zdrojů rozhodnuto, je možné, že na Hradě přece jen zůstane. V současnou chvíli se totiž pro něj zřejmě hledá jiné uplatnění.

„V pátek už byla Forejtova kancelář zapečetěna," řekl nejmenovaný zdroj serveru. Druhý informátor pak tyti informace potvrdil a dodal, že končící protokolář je momentálně nemocný a tak leží doma. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček novinářům informaci nepotvrdil, ani nevyvrátil.

O místo Forejta zřejmě připravily chyby, ke kterým došlo v posledních týdnech. První velkou minelou byl pozdní příjezd Miloše Zemana a jeho delegace na pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče.

Dalším problémem, který následoval jen o chvíli později, byla chybná informace o neúčasti amerického velvyslance Andrewa Schapira na oslavách 28. října na Hradě. Zeman kvůli tomu diplomata kritizoval, ambasáda se ale důrazně ohradila. Že Schapiro na Hradě byl, dokázaly i zveřejněné fotografie. Zeman posléze uvedl, že informaci měl právě od Forejta.