Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mynář hledá nástupce Forejta. Vrátí se Sklenář?

Vratislav Mynář /SPOZ/
Vratislav Mynář /SPOZ/
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Dlouholetý hradní protokolář Jindřich Forejt dnes oznámil svou rezignaci, jako důvod uvedl zdravotní problémy. Kancléř prezidenta Vratislav Mynář už jedná s někdejším hradním protokolářem Miroslavem Sklenářem o možné "částečné spolupráci". Forejt je nadále zaměstnancem ministerstva zahraničních věcí.

"Není tajemstvím, že se s panem Sklenářem známe historicky, protože dlouhou dobu na Hradě působil. Já s ním v nejbližší době povedu nějakou diskusi, jestli by uměl najít prostor, nebo společně jestli bychom uměli najít prostor, pro nějaké částečné využívání jeho profesionálních služeb," řekl Mynář.

"Nemyslím si, že je to otázka toho, že bych jmenoval pana Sklenáře ředitelem protokolu, takhle ta otázka není," dodal Mynář na dotaz, zda by se Sklenář mohl stát nástupcem Forejta.

Sklenář nyní působí v čínské firmě China Energy Company Limited (CEFC). Seznam.cz v pondělí uvedl, že je hlavním kandidátem na místo ředitele hradního protokolu. Kdyby nabídku odmítl, dalším v pořadí má být zástupce ředitele protokolu Vladimír Kruliš, člen Strany práv občanů, který měl v minulosti vztah s dcerou prezidenta Kateřinou Zemanovou. Blesk.cz jako další variantu uvedl dalšího zaměstnance hradního protokolu Tomáše Šebestu.

Mynář zároveň řekl, že byl podle něj odbor protokolu Forejtem po celou dobu "velmi dobře veden" a zbylí pracovníci odboru nyní zvládnou bez problémů po nějakou dobu zajišťovat jeho chod. Konec Forejta ve funkci nechtěl příliš komentovat. Pouze řekl, že odchod šéfa protokolu "nepropojuje s žádnými spekulacemi typu video". Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka nebyl nikdo vedením odboru protokolu pověřen.

"Mohu potvrdit, že pan Forejt je veden v evidenci zaměstnanců ministerstva zahraničních věcí. Momentálně je na neplaceném služebním volnu. V resortu má asistentskou pozici. Pokud o to požádá, má nárok na odpovídající pozici," uvedla Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

Už za éry Václava Klause vláda schválila hradního ceremoniáře na funkci velvyslance ve Vatikánu. Miloš Zeman však po svém zvolení do čela státu uvedl, že Forejt bude ve funkci pokračovat. "Pan Forejt byl schválen už minulou vládou do funkce velvyslance ve Vatikánu a já věřím, že po skončení mého funkčního období tam nastoupí. Do té doby si on i já přejeme zůstat ve vzájemné spolupráci v takových funkcích, v jakých jsme," prezident před dvěma lety.

Témata:  Vratislav Mynář Jindřich Forejt Miroslav Sklenář

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy