Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní soud odmítl stížnost Metrostavu proti postupu policie a žalobců

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost společnosti Metrostav proti postupu policie a státního zastupitelství v kauze zmanipulovaných tendrů. Metrostav v kauze figuruje spolu s bývalým středočeským hejtmanem a někdejším poslancem za ČSSD Davidem Rathem a dalšími lidmi i firmami.

Obžaloba podaná v červenci se týká podplácení, pletich a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů unie. ÚS rozhodl v listopadu bez veřejného jednání, zjistila dnes ČTK z justiční databáze.

Metrostav poukazoval na mnoho údajných pochybení, například opožděnost zahájení trestního stíhání, selektivní výběr důkazů, podjatost vyšetřovatelů a nezákonné využití odposlechů. Ústavní soudci se ale většinou z nich detailně nezabývali, stížnost považovali za předčasnou.

"Tyto námitky stěžovatelka (Metrostav) bude moci relevantně uplatnit v hlavním líčení či u předběžného projednání obžaloby a příslušný soud se jimi bude muset zabývat, posoudit je a vyvodit z nich příslušné procesní i hmotněprávní důsledky," stojí v usnesení.

Skupina lidí a firem je podle staršího vyjádření státního zastupitelství podezřelá z toho, že se v osmi případech podílela na manipulování zakázek Středočeského kraje, kolínské, kladenské a mladoboleslavské nemocnice a Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. Podle dřívějších informací médií se případ týká rekonstrukcí či výstavby nemocničních pavilonů a dodávky sanitních vozů, v tendrech celkově šlo o více než 700 milionů korun.

Témata:  Metrostav Ústavní soud ČR David Rath 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy