Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak ušetřit? Zeman vystoupil ve Sněmovně, promluvil o rozpočtu

Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman by hledal ve státním rozpočtu úspory v dotacích na obnovitelné zdroje energie a v některých sociálních dávkách.

Řekl to dnes poslancům před schvalováním státního hospodářského plánu na příští rok, který podpořil. Zeman v projevu zopakoval, že je přesvědčen o tom, že v době hospodářského růstu má být rozpočet přebytkový, v časech krize schodkový. Pochválil plnění letošního státního rozpočtu, které zřejmě skončí přebytkem.

Dotace na obnovitelné zdroje Zeman označil za batoh plný kamení a za nesmyslnou politiku bývalého ministra životního prostředí za Stranu zelených Martina Bursíka. Nynější vládu podle něho neomlouvá, aby s ní něco nedělala, například daňovými opatřeními.

Druhým břemenem jsou podle Zemana sociální dávky, a to ty, které podle něho lidem škodí například tím, že je odnaučují pracovat. Jmenoval doplatek na bydlení, příspěvek na bydlení, ale také podporu v hmotné nouzi.

Ohledně plnění nynějšího rozpočtu Zeman ocenil, že přebytku se dosáhlo nejen růstem ekonomiky, ale taky rozumnou daňovou politikou a lepším výběru daní. Kritizoval naopak to, že část přebytku vyvolalo podle něho razantní snížení investic.

Sociální dávky rozpočet neohrožují, reagoval Sobotka

Sociální dávky, na nichž by šetřil prezident Miloš Zeman, nejsou podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) rozpočtovým rizikem. Výdaje na dotace na obnovitelné zdroje energie, které by mohly být podle prezidenta dalším zdrojem úspor, nynější vláda zdědila, řekl Sobotka poslancům při schvalování návrhu státního rozpočtu pro příští rok.

Příspěvky a doplatky na bydlení byly zavedeny kvůli deregulaci nájemného, aby velké skupiny obyvatel zvyšování nájmů v bytech zvládly, připomněl premiér. Využívají je podle něho hlavně osamělí senioři a matky samoživitelky ve standardních nájemních bytech. "Nevidím to jako zásadní problém státního rozpočtu," podotkl Sobotka.

Podporami obnovitelných zdrojů kabinet podle něho jen reaguje na stav, který nastal v minulosti. "Nezavedla je současná vláda... My jsme je zdědili," řekl ministerský předseda. Problém podle něho tkví v tom, že někdejší kabinet legislativně nesnížil včas dotace, když v roce 2009 a 2010 klesly ceny solárních panelů.

Témata:  Miloš Zeman Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy