Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V České republice ubývá příjemců dávek v hmotné nouzi

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V České republice ubývá příjemců dávek v hmotné nouzi. Největší pokles čítají úřady za poslední tři roky.

Zatímco v prosinci 2013 peníze od státu dostávalo skoro čtvrt milionu lidí, letos v říjnu jich bylo zhruba 178.000. Vyplývá to z údajů ministerstva práce o vyplacených dávkách.

Důvodem zlepšení situace je hospodářský růst a rekordní zaměstnanost. Vyplacená částka pro lidi v tísni v posledních dvou letech klesá. Celkové sociální výdaje se ale zvedají, peníze putují především do důchodů.

Prezident Miloš Zeman dnes ve Sněmovně řekl, že by v rozpočtu na příští rok šetřil právě na sociálních dávkách. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) peníze od státu dostávají lidé, kteří je potřebují. Jmenoval osamělé seniory či samoživitelky s malými dětmi. "Tři roky po sobě hmotná nouze (výdaje na ni) klesá," uvedl Sobotka.

Úřady práce vyplácejí tři dávky v hmotné nouzi - příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádnou okamžitou pomoc. Pro výpočet podpory je rozhodující příjem domácnosti, pro stanovení dávek se využívá životní minimum. Pro samotného dospělého činí 3410 korun, pro každou další osobu v rodině je částka nižší.

Témata:  sociální dávky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy