reklama

Reagoval tak na vyjádření prezidenta Miloše Zemana, který stále věří, že se končící šéf hradního protokolu Jindřich Forejt stane velvyslancem ve Vatikánu. O konkrétních jménech dnes Zaorálek s českými novináři v Bruselu, kde je na jednání ministrů zahraničí NATO, vůbec nechtěl mluvit.

"Já budu vždy trvat na tom, že tohle je věc, která se musí odehrávat mezi zeměmi," zdůraznil šéf české diplomacie.

Pro to, aby někdo mohl vykonávat funkci velvyslance podle něj platí řada podmínek a kritérií. Zaorálek poznamenal, že obecně se zabývá v těchto otázkách tím, zda dotyčný kandidát "svým profilem, chováním a předpoklady" naplňuje to, aby mohl být v některé zemi velvyslancem.

Své podmínky a vlastní požadavky ovšem vždy mívá i druhý stát. "Teprve pokud tohle se sejde, tak je možné na nějakém jménu se shodnout. A pak ho říci veřejně," podotkl Zaorálek.

"Jenom moje osobní přání je, protože odvedl mnoho užitečné práce, aby se stal velvyslancem ve Vatikánu, kam ho schválila už předminulá vláda," řekl dnes prezident Zeman novinářům po projevu v Poslanecké sněmovně. Věc podle jeho názoru záleží na ministerstvu zahraničí.