Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jermanovou by ve vedení Sněmovny mel nahradit Vondráčkem, rozhodlo hnutí ANO

Jaroslava Jermanová /ANO/ v Poslanecké sněmovně
Jaroslava Jermanová /ANO/ v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Jaroslavu Jermanovou by ve vedení Poslanecké sněmovny měl nahradit místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček. Rozhodli o tom poslanci hnutí. Současná místopředsedkyně Sněmovny se rezignovat kvůli zvolení středočeskou hejtmankou. 

O nominaci Vondráčka dnes rozhodli poslanci ANO dnes večer v tajném hlasování. ČTK o tom informovala mluvčí hnutí Lucie Kubovičová. Vondráčkovou protikandidátkou byla pouze místopředsedkyně sociálního výboru Radka Maxová (ANO). Získala ale jen devět hlasů, zatímco Vondráček jich dostal 36.

Zájem o funkci projevila i bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková, nakonec ale nekandidovala. O obsazení místopředsednického křesla nakonec rozhodne v tajném hlasování Sněmovna.

Podle povolebních dohod má v čele Sněmovny nyní ČSSD jako svého zástupce šéfa Sněmovny Jana Hamáčka. Místopředsedy jsou ještě šéf komunistů Vojtěch Filip, lidovec Jan Bartošek a předseda hnutí STAN Petr Gazdík za poslanecký klub TOP 09 a Starostové.

TOP 09 kvůli tomu, že s ní STAN neobnovil spolupráci pro další roky, žádala, aby Gazdík zvážil odstoupení ze sněmovního postu. Hnutí to ale odmítlo s tím, že Gazdík byl nominován celým poslaneckým klubem, a o jeho případném odvolání by tedy měl rozhodnout také tento klub.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Hnutí ANO Jaroslava Jermanová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy