reklama

Představitele FOD odpoledne na Hradě přijal prezident Miloš Zeman a předal jim finanční dar v hodnotě 3,1 milionu korun. Peníze pochází z prezidentského nadačního fondu na splácení státního dluhu.

Zeman poděkoval dárcům, kteří do fondu na splácení dluhu přispěli, i jeho správcům, kteří si podle prezidenta neberou za svou práci žádné odměny a mají nulovou režii. 

Peníze FOD dal Zeman i před rokem, a to dva miliony korun. Spolu s Vaňkem na Hrad vyrazila dnes i ředitelka janovického klokánku a čtyři děti, které v zařízení pobývají. Dar od prezidenta chce fond použít na provoz klokánků a na pořízení vánočních dárků pro děti.

Loni kvůli dluhům klokánkům hrozilo rušení. Zadlužená organizace v polovině minulého roku změnila vedení, dlouholetou šéfku Marii Vodičkovou vystřídal Vaněk. Nové předsednictvo přistoupilo ke škrtům. Uzavřelo pobočky v regionech, předalo azylové domy jiným provozovatelům, z 28 klokánků ponechalo 17 s 354 místy. Nyní se starají o 260 dětí.

"Podařilo se snížit závazky zhruba na polovinu. Vše plníme. Všichni zaměstnanci dostávají mzdy," řekl ČTK Vaněk. Už dřív přiznal, že hospodaření fondu v minulosti nebylo rozumné. FOD rozšiřoval služby a pořizoval nová zařízení, i když neměl peníze ani na existující aktivity. Nové vedení přebíralo fond s dluhy 127 milionů, zbývá kolem 65 milionů.

Vedení FOD už dřív uvedlo, že fond bude provozovat jen tolik klokánků, kolik kraje budou potřebovat a zaplatí. Nyní organizace plánuje, že by příští rok na jaře obnovila provoz klokánku v pražských Kbelích. Opětovné otevření bude podle Vaňka záviset na tom, zda se podaří najít zaměstnance.

Příjmy organizace loni činily 202,55 milionu korun, stejné byly výdaje. Zhruba dvě třetiny financí pocházejí od státu z příspěvků na pobyt dítěte a z dotací od ministerstva práce, krajů a obcí. Třetina rozpočtu je od dárců a z příspěvků od rodičů či přídavků na děti. Dotace a granty loni představovaly 25,53 milionu. Sbírka vynesla 18,5 milionu, dalších 14,7 milionu přišlo od sponzorů a dárců. Stát poskytuje měsíčně na dítě 22.800 korun. Částka se krátí za dobu, kdy dítě pobývalo mimo zařízení, což provozovatelé dlouhodobě kritizují.

Fond loni v létě žádal vládu o dvacetimilionovou dotaci, ale nedostal ji. Proti vyplacení byla i ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Poukazovala na dlouhodobé špatné hospodaření fondu a neférovost podpory jen pro jedinou organizaci.