reklama

Centrum pro 12 dětí s názvem Koala by se mělo nastěhovat do budovy v pražských Kbelích, kde v minulosti sídlil právě jeden z klokánků, které provozuje FOD. Zařízení by mělo začít fungovat na podzim.

Vodičková řídila FOD do léta 2015. Nové vedení po ní převzalo organizaci s dluhy, které přesahovaly 127 milionů korun. Kvůli hrozící exekuci muselo škrtat, i proto plánovalo prodat budovu kbelského klokánku. V roce 2015 za ni měl fond získat 11 milionů korun. Z prodeje ale sešlo, dům nebyl volný, v jednom z bytů bydlela Vodičková. FOD uvedl, že mu blokovala nakládání s nemovitostí a vystěhovala se loni v říjnu až po soudním rozhodnutí.

Teď Vodičková tvrdí, že chtěla zabránit prodeji pod odhadní cenou. Kupní cena teď podle ní činí 13 milionů. „Kupní smlouva již byla počátkem května podepsána. Cena je vyšší, takže i fond na tom vydělá. Snad už teď jeho vedení nebude vadit, že jsem nakládání s nemovitostí blokovala a předchozí prodej zmařila," uvedla Vodičková.

FOD poté zvažoval, že by si budovu nechal a klokánek v ní obnovil. Šéf FOD Jan Vaněk ČTK tehdy řekl, že záležet bude hlavně na tom, zda se podaří najít zaměstnance. Na nedávném shromáždění fondu uvedl, že se předsednictvo nakonec rozhodlo budovu prodat za odhadní cenu.

Vodičková teď říká, že objekt pořizuje sponzor jejího nového sdružení. To by mělo mít dům v nájmu, pak by měl být podle Vodičkové bezúplatně převeden. Po vyřízení formalit by se budova měla upravit a vybavit, otevřít by se mohla na podzim. „Ne ale pod názvem Klokánek, protože to je chráněná značka fondu. Byly různé návrhy - například Skippy nebo Medvídek. Nakonec jsme se rozhodli pro Koalu," vysvětluje.

Koala bude fungovat stejně jako klokánek. V budově by měly být tři třípokojové byty s kuchyňskými kouty. V každém by mohly být čtyři děti. Staraly by se o ně dvě „tety", které by se střídaly po týdnu. Koala, stejně jako jsou klokánky a podobné domovy, má být zařízením pro děti vyžadující okamžitou pomoc. K provozování je třeba pověření, které vydává krajský úřad. S krajem Vodičková ale zatím nejednala.

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) už dřív řekla, že by kraje měly pověření dávat jen zařízením, která skutečně potřebují. Podle plánů ministerstva by dětských domovů a podobných zařízení mělo ubývat, přednost by měla mít péče v rodině.

Na konci loňska fungovalo v Česku 67 klokánků a podobných zařízení pro děti v tísni s 1027 místy. V prosinci se staraly o 629 dětí. V roce 2015 bylo těchto domovů 75 s 1114 lůžky. V roce 2014 existovalo 88 center s 1278 místy.

Stát na dítě v zařízení měsíčně platí 22.800 korun. Částka se krátí za dny, kdy dítě v těchto domovech nepobývalo. Na to si provozovatelé stěžují a žádají změnu financování. S tou počítá navrhovaná senátní novela, která by měla zavést paušální platbu 20.000 korun za postel, další částka by se vyplácela na jednotlivé dítě.