Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman prozradil detaily z rozhovoru s Trumpem. Pak promluvil i o Forejtovi a ČSSD

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Prezident Miloš Zeman dnes rádiu Impuls řekl, že se při úterním telefonátu přimlouval u příštího amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby do České republiky poslal jako velvyslankyni bývalou manželku Ivanu. Kromě toho se ale také vrátil ke končícímu šéfovi hradního protokolu Jindřichu Forejtovi.

Zeman prý Trumpovi řekl, že by velmi uvítal, kdyby se paní Ivana Trumpová stala velvyslankyní. „Říkal jsem, že podle jeho vlastního vyjádření to je jeho 'most favourite exwife' (nejoblíbenější bývalá manželka), a tak uvidíme, jestli k tomu dojde, nebo nedojde," dodal. Již v minulosti český prezident řekl, že lepší velvyslankyni než Trumpovou USA do ČR poslat nemohou.

V polovině listopadu s ní Zeman telefonoval. Poděkoval jí za odvahu, že se velvyslankyní v Česku chce stát. Trumpová, rozená Zelníčková, která pochází ze Zlína, po zvolení Trumpa v rozhovoru s listem The New York Post řekla, že navrhne, aby byla velvyslankyní v České republice.

V rozhovoru také uvedl, že mu Trump během rozhovoru třikrát zopakoval pozvání do Bílého domu. Telefonát byl podle něj přátelský a poměrně dlouhý. Jeho délku nespecifikoval s tím, že se nedíval na hodinky. Mluvili spolu podle Zemana také o nelegální migraci, islámském terorismu a politické korektnosti. „Mluvili jsme o tom, jak v Americe, stejně jako u nás, se zneužívá pojem politické korektnosti k zakrývání reálných problémů různými frázemi," řekl.

Během cesty do Ameriky, která by se měla uskutečnit na konci dubna, se chce Zeman zaměřit na rozvinutí přátelských vztahů, což podle něj záleží na personální chemii. „Já jsem rád, že se podařilo dosáhnout personální chemie s ruským prezidentem, s čínským prezidentem a teď budu šťastný, když se této personální chemie podaří dosáhnout i s novým americkým prezidentem. To pokládám za základní úkol své cesty s tím, že to bude o to snazší, když máme velmi podobné, ne-li totožné názory na světovou politiku," řekla hlava státu.

Končícího amerického prezidenta Baracka Obamu označil za váhavého politika. Poznamenal, že naopak Obama měl na světovou politiku jiné názory. Označil ho za váhavého politika, ke kterým má despekt.

Řeč přišla i na další témata, jedním z nich byla třeba kauza kolem Forejta. „Považuji za špínu lidi, kteří ho natočili. A považuji za ještě větší špínu ty, co si ho koupili. Jestliže jsem tolerantní vůči soukromému životu svých spolupracovníků, tak to platí o každém včetně pana Forejta. Pokud tímto soukromým životem nepřekračuje zákon, tak mně do toho nic není. Jindřich Forejt se z osobních a zdravotních důvodů rozhodl rezignovat a já udělám všechno proto, aby se naplnil jeho sen stát se velvyslancem ve Vatikánu, protože si to za svoji obrovskou práci, kterou v minulosti vykonal, zaslouží. Nevím jestli byla jeho zapečetěná kancelář standardní postup, na to se zeptejte hradního kancléře Mynáře," zopakoval svá dřívější vyjádření.

Miloš Zeman v Kauze dne také naznačil, co mu v sociální demokracii vadí: „Nicméně, i když jsem sympatizant sociální demokracie, mám především rád osobnosti. Výrazné charismatické osobnosti, které dokáží zaujmout, které mají za sebou úspěšný životní příběh. V české společnosti je úspěch stigma a důvod k závisti způsobené komplexem méněcennosti. To nejhorší, co vás může potkat, je zamindrákovaný idiot. A v politickém životě já 25 let čelím zamindrákovaným idiotům a jsem strašně rád, že jich v naší společnosti není většina."

Témata:  Miloš Zeman Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy