Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Astronomové si stěžují na skleníky v Polsku. Zastínění nepomáhá

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Liberec - Astronomové prověřili funkčnost zastínění skleníků společnosti Citronex u polské Bogytynie. Závěry nejsou vůbec dobré. Rolety jsou sice zatahovány, existuje však přechodné období mezi rozsvícením a zatažením rolet, které může trvat desítky minut a v tomto čase skleníky bohužel svítí naplno.

Problém se týká skleníku, který Citronex vybudoval v těsné blízkosti elektrárny Turów. Pěstuje v něm rajčata. Loni bylo světlo ze skleníku vidět i ze vzdálenosti 60 kilometrů. Podle měření svítil v noci podobně jako stotisícový Liberec.

Přemíra světla z Polska ohrožovala i Jizerskou oblast tmavé oblohy, která byla v Libereckém kraji vyhlášena v roce 2009 jako první v Evropě. Na přemíru světla si stěžovali také obyvatelé nedalekého Saska, problém se proto řešil na vládní úrovni.

"Systém zřejmě funguje na čidla a ta reagují na rozsvícení, poté se rolety automaticky zatahují," uvedl liberecký hejtman Martin Půta. Skleníky u Turówa jsou jedinými v Polsku se zacloněním. V zimních měsících jsou rostliny osvětlovány až 18 hodin. Podle astronoma Pavla Suchana po zatažení rolet svítí pouze boky skleníku. "V tomto stadiu není záře skleníků například z Albrechtického kopce vůbec patrná ani při nízké oblačnosti. Není vidět ani z Jizerských hor, tam dnes mnohem víc světelného znečištění produkují zasněžované sjezdovky," doplnil Suchan.

Do budoucna počítá Citronex s výstavbou dalších skleníků, zabrat by měly plochu 100 hektarů. I nové skleníky mají mít zastínění. Půta se chce proto pokusit s firmou domluvit, zda by nebylo možné nastavení systému zastínění upravit.

Témata:  Liberecký kraj Polsko ekologové astronomie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy