Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud rozhodl: Primář chrudimské porodnice nezavinil smrt ženy

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Pardubice - Primář gynekologicko-porodnického oddělení Chrudimské nemocnice Tomáš Pavlíče byl zproštěn obžaloby z usmrcení z nedbalosti. Rozhodl tak dnes odvolací soud v Pardubicích.

V září 2014 rodička přivedla na svět císařským řezem dceru, zároveň ale měla zranění dělohy. Porodníci přivolali Pavlíčka, který ránu zašil, pacientka však dál krvácela, v břišní dutině se jí vytvořil hematom a měla i další komplikace. Lékaři stav ženy sledovali a udělali i některá vyšetření, kolem 21:30 zavolali Pavlíčka, který neměl službu, aby její stav znovu posoudil.

Ten se po vyšetření ultrazvukem rozhodl pro pokračování konzervativní léčby, neboť hematom se podle něj nezvětšoval. Další operaci chtěl provést až druhý den. V noci se však stav pacientky prudce zhoršil a zemřela.

První osvobozující rozsudek nad lékařem vynesl v červnu Okresní soud v Chrudimi. Znalec neshledal nic, co by nasvědčovalo postupu non lege artis, tedy v rozporu s postupem na náležité odborné úrovni. V době, kdy byl Pavlíček znovu přivolán do nemocnice, nemohl situaci vyhodnotit jako bezprostřední ohrožení života.

"Odvolací soud rozhodl tak, že obžalovaný byl zproštěn obžaloby v celém rozsahu, neboť v žalobním návrhu označený skutek není trestným činem," řekl dnes mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jan Kulhánek.

Témata:  lékaři úmrtí porody

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy