Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfem úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran by mohl být Weis

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Sněmovna do čela Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí nominovala podle očekávání exnáměstka šéfa Státního pozemkového úřadu Vojtěcha Weise. Úřad bude mít ještě také čtyři radové členy.

Weise navrhla ČSSD, byl jediným adeptem. V tajných volbách dnes získal od poslanců 97 hlasů, potřeboval 79.

Předsedu úřadu jmenuje prezident Miloš Zeman, volit bude muset mezi kandidáty Sněmovny a Senátu. Senátní kandidát vzejde příští týden z trojice adeptů, jimiž jsou politologové Vladimíra Dvořáková a Jan Outlý spolu s bývalým náměstkem ministryně práce a sociálních věcí Janem Markem.

Členy úřadu by se mohli stát exposlanec ODS František Sivera nebo kandidáti ANO Zdeněk Varhaník z Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) či ekonom Jiří Navrátil z Masarykovy univerzity. Vybrali je dnes poslanci v tajných volbách. Z kandidátek KSČM dali také přednost daňové poradkyni Lence Maštálkové před Hanou Vykopalovou.

Úřad bude mít podle zákona kromě předsedy čtyři řadové členy, které jmenuje prezident Miloš Zeman, přičemž pouze dva mohou vzejít ze Sněmovny, po jednom pak ze senátorských nominací a návrhů prezidenta NKÚ Miloslava Kaly. Členy úřadu hlavě státu předvybere horní komora v příštím týdnu.

Kala doporučil senátorům volit mezi svým tajemníkem Michalem Pletichou a předsedou sdružení Oživení Martinem Kameníkem. Senátorskými adepty na členy exnáměstek ministryně práce Jan Marek podporovaný sociálními demokraty, tajemník jihlavského magistrátu Lubomír Dohnal, kterého nominoval předsedy senátorů ODS Miloš Vystrčila, někdejší senátorka za STAN Jana Juřenčáková a brněnský úředník Tomáš Hudeček, kterého navrhl předseda lidoveckých senátorů Petr Šilar.

Úřad má začít pracovat od začátku příštího roku, sídlit bude v Brně. Na starosti bude mít kontrolu financování politických stran, což dosud náleželo sněmovnímu kontrolnímu výboru, i dodržování přijatých finančních limitů pro volební kampaně.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy