Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman je jako Trump, není osobnost, která by ho porazila, tvrdí Ovčáček

Jiří Ovčáček, český novinář a tiskový mluvčí. Od prosince 2013 je mluvčím Miloše Zemana a následně i ředitelem Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky
Jiří Ovčáček, český novinář a tiskový mluvčí. Od prosince 2013 je mluvčím Miloše Zemana a následně i ředitelem Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Je to špína. Právě tak označuje video se svým bývalým kolegou Jindřichem Forejtem mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. V rozhovoru pro TN.cz prozradil třeba i to, jaký vztah má s Milošem Zemanem a co plánuje do budoucna.

V případě Forejtovy kauzy je Ovčáček velmi nekompromisní. „K tomu mám jedinou odpověď, je to špína. My jsme v listopadu 1989 demonstrovali za to, aby v této zemi byla demokracie a svoboda. Aby přestalo špiclování, sledování a tajné fotografování. A teď jsme svědky situace, která připomíná stbácké metody. Ať je to video pravé nebo ne, je to stbácká metoda sledování člověka v jeho domově," spustil zostra mluvčí.

„Já jsem to video neviděl, ani ho nechci vidět. Myslím, že by ho slušný člověk neměl sledovat," doplnil mluvčí prezidenta. Na druhou stranu se však prý neobává, že by se mu mohlo stát něco podobného. Není prý nic, čím by jej někdo mohl vydírat. Forejt sice podle Ovčáčka není bez chyby – jako nikdo včetně něj – přesto připomněl, že mu prezident Miloš Zeman za práci poděkoval a že protokolář odchází na vlastní žádost a ze zdravotních důvodů. Ty by mu prý ale neměly bránit ve výkonu funkce velvyslance.

Druhou stranou tohoto problému podle něj je, že prezident čelí soustavné kampani, která na podzim vždy zesiluje a postupuje přes 28. říjen až k 17. listopadu, kdy vrcholí. „Mediální svět je velmi vyhraněn proti panu prezidentovi," domnívá se jeho mluvčí.

Ovčáček se také netajil tím, že stejně jako Zeman v amerických prezidentských volbách podporoval Donalda Trumpa. „Já jsem osobně měl obrovskou radost. Když jsem se v noci vzbudil a na telefonu jsem viděl, že Donald Trump vede na Floridě, tak jsem už nezamhouřil oči," přiznal Ovčáček.

Trump podle něj není politicky korektní a dokázal zvítězit nad médii. Podobného úspěchu by prý mohl dosáhnout i Zeman, pokud se rozhodne v roce 2018 znovu kandidovat. Na domácí politické scéně totiž nevidí jinou silnou osobnost, která by jej mohla porazit. Třeba textař a antropolog Michal Horáček, který už kandidaturu ohlásil, podle mluvčího prakticky nevyjadřuje žádné své názory.

A stejně jako Zeman, i on by si přál, aby se americkou velvyslankyní v Praze stala Ivana Trumpová. Ta by podle něj napravila česko-americké vztahy, které podle Ovčáčka současný velvyslanec Andrew Schapiro poškodil. „Současný velvyslanec se vměšuje do vnitřních záležitostí České republiky. A to je nepřípustné. Prezident sdělil své stanovisko, kdyby to udělal jiný velvyslanec, zachoval by se stejně," tvrdí mluvčí.

Při odpovídání na otázky diváků pak prozradil třeba to, že mu ostřejší dotazy nevadí. O svém soukromí však mluvit nechtěl, poukazoval na to, že chce chránit své nejbližší. Prozradil ale, že ve volném čase čte rád detektivky britské autorky Agathy Christie.

Na Zemana pak pěl samou chválu. „Mám skvělého šéfa. S panem prezidentem se mi úžasně spolupracuje," řekl Ovčáček. Knihu se svými vzpomínkami se ale vydat nechystá. Co bude dělat, až Miloš Zeman v úřadu skončí, Ovčáček zatím neplánuje. Jasno má však v tom, že pro jiného politika než Zemana by pracovat nemohl.

Témata:  Jiří Ovčáček Miloš Zeman

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy