Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový program ČSSD? Bezpečnost a progresivní zdanění, naznačil Zaorálek

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, místopředseda sněmovny
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, místopředseda sněmovny
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - ČSSD dnes debatuje o programových prioritách do sněmovních voleb v příštím roce. Místopředseda strany a ministr zahraniční Lubomír Zaorálek představil návrh nového dlouhodobého programu. Sociální demokraté se potýkají s úbytkem voličů, jak ukázaly podzimní krajské a senátní volby.

Dlouhodobý program se soustředí na daňový systém, který by umožnil čelit rostoucí nerovnosti, nebo na bezpečnost. V krátkodobém programu se sociální demokraté chtějí soustředit na progresivní zdanění.

"To není debata, jestli stíháme, nebo ne. Pohybujeme se v časech, které jsme si předsevzali," řekl ministr novinářům.

"Rok bude klíčový nejen pro ČR," řekl. Dlouhodobý program není reakcí na krajské volby, uvedl Zaorálek. Program reaguje na trendy v současném světě. "Že se otevírají nůžky mezi těmi, kdo jsou a nejsou úspěšnými v závodu globalizace," uvedl ministr.

Jednotlivé země podle něj čelí oslabování veřejných služeb a tendencím k oligarchizaci. "To je trend i jinde. Snažíme se udělat daňový systém, který by čelil rostoucí nerovnosti," řekl. Plán má zajistit, aby se z Česka nestala dodavatelská země, kde bude upadat vzdělanost, dodal.

Po dnešním jednání ústředního výboru potřebuje ČSSD podle ministra co nejdříve vypadat jako "oddíl na pochodu". "Musíme být schopni mluvit s lidmi o tom, co ČSSD nabídne," řekl.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy