Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Armáda poskytne vrtulníky letecké záchrance pro Ústecko

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie
Záchranáři v akci, ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Urban, EuroZprávy.cz

Praha - Na začátku roku roku 2017 se bude starat o leteckou záchrannou službu v Ústeckém kraji policie, armáda je připravena ji ale pomáhat. Vojenští letci by měli v případě potřeby z Plzně a Bechyně létat do jihozápadní části Středočeského kraje a Krušných hor.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) už na konci minulého týdne oznámil, že je armáda připravena policii pomoci.

Mluvčí generálního štábu Jan Šulc nyní ČTK sdělil, že patřičná jednání se už uskutečnila. "Na základě úkolu ministra obrany je Armáda ČR v souladu s požadavky ministerstva zdravotnictví připravena ze stanovišť v Plzni a Bechyni vykrýt leteckou záchrannou službou i prostory v jihozápadní části Středočeského kraje tak, aby uvolnila síly a prostředky Policie ČR pro zásahy v Ústeckém kraji," poznamenal.

Dodal, že vrtulníky W-3A Sokol, které armáda k letecké záchranné službě používá, budou moci v případě potřeby zasáhnout i v oblasti Krušných hor.

Ústeckou základnu měla podle dřívějšího rozhodnutí obsluhovat slovenská firma Air-Transport Europe (ATE). Zakázku ale napadla u antimonopolního úřadu kvůli údajně nízké ceně konkurenční DSA, která nyní v oblasti působí. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vydal v listopadu předběžné opatření, podle kterého nesmí ministerstvo smlouvu na provoz letecké záchranné služby v Ústí nad Labem zatím podepsat. Nový ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) rozhodnutí o vítězi výběrového řízení zrušil a rozhodl o vytvoření nové komise, která vítěznou firmu vybere.

Témata:  Armáda České Republiky Zdravotnická záchranná služba Ústecký kraj

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy