Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeká Česko daňová revoluce? ČSSD má velké plány

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda strany
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda strany
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Podle premiéra Bohuslava Sobotky aktuální nastavení českého daňového systému vyhovuje velkým a bohatým. Cílem ČSSD nejsou kosmetické úpravy daní, ale zásadní reforma směrem k progresi. ČSSD bude také chtít od ledna 2018 zvýšit minimální mzdu a na rok 2018 zajistit důstojný růst platů ve veřejné sféře.

"Pro nás je klíčovým cílem snížit daně pro lidi s průměrným a podprůměrným platem. Jde o to, aby na progresi vydělali oni, tedy drtivá většina zaměstnanců v naší republice," uvedl premiér.

V současnosti je podle něj daňová zátěž přenesena prostřednictvím zvýšení DPH na středně a nízkopříjmové skupiny občanů.

"Pokud jde o konkrétní výši pásem, sociální demokracie bude jednotlivé části daňové reformy zveřejňovat během jara, progrese se bude týkat fyzických i právnických osob," řekl premiér.

"Je potřeba se podívat na to, jaké ve skutečnosti lidé mají platy. Dvě třetiny lidí mají průměrný, nebo podprůměrný plat. Na tyto lidi cílíme, jim chceme ulevit," řekl Sobotka. Tak velké daňové úlevy jako v Česku podle něj nemají bohatí lidé ani v Německu či Rakousku.

Sociální demokracie podle Sobotky pokládá za prioritní schválit zákon, který by garantoval automatickou valorizaci plateb za státní pojištěnce. Strana také bude chtít v rozpočtu na rok 2018 zajistit peníze pro "důstojný růst platů veřejného sektoru" a dohodnout se na dalším zvýšení minimální mzdy od ledna 2018.

ČSSD usiluje o zvyšování minimální mzdy dlouhodobě. Vláda letos rozhodla, že od začátku příštího roku stoupne o 1100 korun na 11.000 měsíčně. Minimální mzdu pobírá zhruba 3,2 procenta zaměstnanců. Po zvýšení dosáhne přibližně 38,2 procenta průměrné mzdy.

Témata:  Bohuslav Sobotka Sociální demokracie (SOCDEM) daně

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy