Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi loví vánoční dárky, obchodní centra praskají ve švech

Olympia Olomouc
Olympia Olomouc
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Dnes byla třetí adventní neděle, čehož řada Čechů využila k nákupu vánočních dárků. Zájem byl především o elektroniku. Ten největší nápor ale obchody čekají v nadcházejícím týdnu, kdy jsou výplatní termíny.

Třetí adventní víkend byl z hlediska návštěvnosti i tržeb zatím nejúspěšnější, informovala mluvčí IKEA Zdenka Pecková. Proti předchozím dvěma adventním víkendům vzrostla návštěvnost v obchodních domech IKEA takřka o 11 procent a tržby o šest procent. Podle ředitelky společnosti Slevomat Marie Chytilové je největší zájem o kulturní akce, hračky a věci s retro tematikou.

"Oproti minulému víkendu nákupy zákazníků vzrostly o 30 procent. Nejvíce se opět prodávaly notebooky, mobilní telefony a herní konzole. Zajímavostí je posun společenských her mezi nejprodávanější TOP produkty. Nejvyšší letošní tržby očekáváme v následujícím týdnu," uvedl ředitel marketingu Alza.cz Karel Kučera.

Internetový obchod Kasa.cz zaznamenal zvýšení tržeb proti minulému víkendu přibližně o 20 procent, počet transakcí a prodaného zboží se zvýšil o 40 procent. "Ve srovnání s loňský rokem tržby rostou o více jak 50 procent," uvedl produktový manažer Kasa.cz Petr Štursa.

I internetovému obchodu Mall.cz proti minulému týdnu stouply tržby o 28 procent a transakce o polovinu. V síti Euronics tento víkend vzrostly tržby o 30 procent ve srovnání s minulým víkendem. Mluvčí Euronics Lenka Mastešová zároveň upozornila, že velkým překvapením je prodej fotoaparátů.

U obchodního řetězce Globus stále roste prodej vánočních dekorací, svíček a čokoládových kolekcí. Zvýšené prodeje začínají být patrné také u potravin.

Témata:  obchody Vánoce

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy