Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na prezidentskou petici možná budou muset lidé připisovat i číslo občanky či pasu

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna se na lednové schůzi bude zabývat mimo jiné volebními novelami. Podporovatelé nezávislých kandidátů na prezidenta zřejmě budou muset na nominační petici připsat ke svému jménu číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu.

Úprava pravidel prezidentské volby má zabránit opakování sporů o platnost podpisů na nominačních peticích, které předcházely první přímé volbě před více než třemi lety.

Novela je podle ministerstva vedena snahou vyhovět požadavku Ústavního soudu, který doporučil minimalizovat riziko falšování podpisů na petici a zároveň upravit ověřování jejich pravosti.

Novela má také umožnit voličům žádat o voličský průkaz elektronickou cestou a stranám umožní elektronicky nominovat zástupce do okrskových volebních komisí. Místo rodného čísla na nominačních peticích pro kandidáta na senátora bude podle úprav stačit datum narození.

Z vládní normy by podle doporučení ústavně-právního výboru mělo vypadnout ustanovení, podle kterého by mohli v komunálních volbách hlasovat i obyvatelé ostatních zemí unie, kteří mají v Česku byť jen přechodný pobyt.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákony prezident ČR

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy