Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát chce delší zkoumání lokalit kvůli jadernému úložišti

Ministerstvo životního prostředí
Ministerstvo životního prostředí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) v sedmi lokalitách vytipovaných pro hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva požádala ministerstvo životního prostředí o prodloužení možnosti jejich výzkumu o další dva roky. Obce jsou znepokojeny.

Průzkum potenciálních lokalit pro vybudování trvalého hlubinného úložiště jaderného odpadu se týká Čertovky na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březového potoka poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdalény na Táborsku, Čihadla na Jindřichohradecku, Hrádku na Jihlavsku, Horky na Třebíčsku a Kraví Hory na Žďársku. Obce z pěti lokalit podaly loni žalobu na stát kvůli rozhodnutí ministra životního prostředí. Ten zamítl jejich námitku proti povolení geologických průzkumů.

Již dříve podalo ve všech sedmi lokalitách 18 obcí a šest spolků žaloby proti stanoveným průzkumným územím. "Nedá se předpokládat, že tyto budou s prodloužením průzkumů souhlasit, a čeká nás tedy nové kolo vleklých sporů," uvedl starosta Chanovic na Klatovsku Petr Klásek.

Obce jsou znepokojené tím, že stát podle nich opět mění své postupy. Ministr průmysl a obchodu Jan Mládek (ČSSD) v polovině července uvedl, že nebude usilovat o prodloužení průzkumu ve všech sedmi oblastech a chce se soustředit na lokality Horka a Kraví hora na Vysočině.

"SÚRAO pouze dokončuje započaté aktivity z minulosti," sdělila dnes ČTK náměstkyně ministra průmyslu pro řízení sekce energetiky Lenka Kovačovská.

Nová koncepce nakládání s radioaktivními odpady musí být podle starostů nejprve prodiskutována a přijata, je třeba jasně nastavit kritéria, podle kterých bude místo pro úložiště vybíráno, a také upravena legislativa, zejména přijat zákon posilující práva obcí.

"Dnešní zpráva SÚRAO opět potvrzuje letitý postoj této instituce k obcím a občanům v lokalitách - na nic se vás nebudeme ptát a rozhodovat budeme bez vás. Opět neplatí sliby, že bez souhlasu obcí se nebude dále zkoumat. Opět zajímavé načasování zásadního správního řízení do vánočních a novoročních svátků," dodal Klásek.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. O finálním umístění hlubinného úložiště má vláda rozhodnout do roku 2025.

Témata:  obce Ministerstvo životního prostředí České republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy