Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prouza podle úřadu vlády splňuje kritéria pro funkci i bez prověrky

Tomáš Prouza, zakladatel webu penize.cz
Tomáš Prouza, zakladatel webu penize.cz
Foto: Penize.cz **www.penize.cz**

Praha - Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza splňuje podle Strakovy akademie všechna zákonem daná kritéria pro výkon své funkce, včetně postupu ve věci bezpečnostní prověrky. Na skutečnost, že Prouza musí mít bezpečnostní prověrku na stupeň "důvěrné" od 1. ledna 2016, kdy se na jeho post začal vztahovat služební zákon, poukázal deník Mladá fronta Dnes. Mluvčí kabinetu Martin Ayrer k tomu uvedl, že Prouza nyní prochází "standardním bezpečnostním řízením" Národního bezpečnostního úřadu.

"Není v kompetenci Úřadu vlády toto řízení jakkoli komentovat či o něm podávat informace," konstatoval Ayrer. Doplnil, že podmínky a kritéria pro výkon Prouzovy funkce přesně definuje služební zákon, kterým se sekce pro evropské záležitosti v rámci systemizace Úřadu vlády řídí.

Prouza článek MF Dnes označil za lživý. Deník se podle něj zapojil do předvolební kampaně hnutí ANO proti ČSSD. MF Dnes patří do mediální skupiny Mafra, kterou vlastní předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Prouza by se v příštím roce mohl jako volební manažer podílet na kampani ČSSD, která je podle průzkumů nejsilnějším soupeřem ANO. Spekuluje se také o tom, že by mohl být lídrem pražské kandidátky. Ve svém komentáři na facebooku píše, že kvůli hnutí ANO chce volby vyhrát za každou cenu a "koncern ANO se svými různými dceřinými firmami se nezastaví před ničím, včetně lží a manipulací".

Prouza je tajemníkem pro evropské záležitosti od roku 2014. Unijní problematice se ostravský rodák věnoval i v dřívějších funkcích, například jako náměstek ministra financí Bohuslava Sobotky v letech 2004 - 2007 nebo jako národní koordinátor pro zavedení eura v ČR. Letos se stal i vládním koordinátorem pro digitalizaci. Loni vstoupil Prouza do sociální demokracie.

Témata:  vláda Tomáš Prouza

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy