Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skupina nelegálních uprchlíků byla zadržena u Domažlic. Jsou mezi nimi i děti

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Domažlice - Policie dnes ráno zadržela nedaleko Domažlic skupinu nelegálních uprchlíků. Je mezi nimi i několik dětí.

V maďarské dodávce Peugeot Boxer bylo 11 mužů, pět žen a deset dětí ve věku od půl roku do 15 let, s největší pravděpodobností afghánské národnosti, řekla ČTK mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Jedná se o jednu z největších záchytných akcí proti uprchlíkům v Česku za letošní rok. Policisté od loňského června zadrželi v souvislosti s uprchlickou krizí více než 3400.

Auto policisté zastavili po 6:00. "Policie dodávku monitorovala s podezřením, že toto vozidlo by mohlo být využíváno k nelegálnímu převádění osob přes státní hranice. Řidič dodávky i spolujezdec z místa utekli," řekla Rendlová.

Po obou mužích nyní policie pátrá, nasadila i policejní vrtulník. U zadržených cizinců policisté zjišťují, zda nežádají o azyl v některé zemi EU a jaký je jejich pobytový statut na území ČR.

"Bude se s nimi postupovat podle zákona," řekl ministr bnitra Milan Chovanec (ČSSD). Uprchlíci mohou skončit buď v některém z přijímacích a pobytových středisek, kde je podle úterních údajů ubytováno 320 lidí, nebo v některém ze tří zařízení pro zajištění cizinců. V nich nyní žije 98 cizinců.

Témata:  uprchlíci Milan Chovanec

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy