Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud začne řešit kauzu tzv. trafik

Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 by měl ve čtvrtek začít projednávat další z kauz kolem Jany Nečasové (dříve Nagyové), která se týká tzv. poslaneckých trafik.

Z podplácení poslanců funkcemi čelí obžalobě i bývalý premiér Petr Nečas či někdejší vysoce postavený státní úředník Roman Boček. Nečasovi s Bočkem hrozí až šest let vězení. Nečasovou žalobci navíc obvinili z krácení daní z luxusních darů, za což jí hrozí až osm let vězení.

Případ trafik je jednou z kauz kolem Nagyové, které v roce 2013 vedly k pádu Nečasova kabinetu. Kauza začala o rok dříve, kdy se vládní koalici nepodařilo ve Sněmovně zvrátit senátní veto balíčku daňových změn. Spolu s opozicí hlasovalo proti i šest poslanců ODS, mezi nimi Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř. Později ale složili poslanecké mandáty, čímž umožnili schválení balíčku. Šnajdr a Fuksa vzápětí dostali lukrativní pozice ve státních firmách.

Podle obžaloby Nečas, Nečasová a Boček trojici poslanců nabídkou postů podplatili. Všichni obžalobu odmítají. "Naprosto se distancuje od podsouvání, že by chtěl někoho uplácet," řekl ČTK Nečasův advokát Josef Lžičař. Původně byli stíháni i tři bývalí poslanci, v jejich případě ale zasáhl v roce 2013 Nejvyšší soud s odvoláním na poslaneckou indemnitu. Stát se jim za stíhání a vazbu veřejně omluvil.

Nečasová čelí obžalobě také kvůli tomu, že finančnímu úřadu nepřiznala darovací daň za 31 dárků, mezi které patřily mimo jiné drahé kabelky, které jako šéfka premiérova kabinetu dostávala od vlivných podnikatelů a manažerů. Cenu dárků policie vyčíslila na 10,1 milionu korun, zkrácená daň podle žalobců činí 736.000 korun.

Témata:  Jana Nagyová Petr Nečas

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy