reklama

Zahraniční praxe podle něj říká, že by měl stát optimálně přispívat až 70 procenty. Vláda by měla tuto nevyhovující situaci zlepšit, ohrožuje totiž kvalitu a efektivitu výzkumu, řekl Drahoš na zasedání akademického sněmu, který dnes zvolil i novou předsedkyni akademie. Místo Drahoše, který ve funkci končí příští jaro, se má do čela AV ČR postavit Eva Zažímalová.

Podle vicepremiéra pro výzkum Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) je posílení vědy a výzkumu sice vládní prioritou, ale ne všech koaličních stran. "Bohužel jsme museli přehlasovat kolegy z jedné koaliční strany, kteří při projednávání rozpočtu hovořili o vědě a výzkumu jako o něčem neuchopitelném, z čeho nic nepadá," řekl dnes Bělobrádek. Nebylo prý jednoduché pro výzkum prosadit pro příští rok o 3,75 miliardy korun více, částka měla být podle Bělobrádka vyšší.

Takzvané institucionální financování Akademie věd chce zvýšit i Zažímalová. Stát akademii přispívá 29 procenty (4,5 miliardy Kč), za ideální považuje až 70 procent.

"Nevím, jestli můžeme mluvit o 70 procentech, ale navýšení institucionální podpory je vládní prioritou. Nárůst může být větší, ale my ho chceme spojit s hodnocením kvality," řekl k tomu Bělobrádek. Považuje za paradoxní, že se výzkumné týmy hlásí o granty na to, co by logicky měly dostávat z institucionální podpory.