Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Středočeská ČSSD bude volit nového předsedu. Kdo má největší podporu?

Jan Hamáček /ČSSD/ a Jiří Diesntbier /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/ a Jiří Diesntbier /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – V sobotu bude středočeská ČSSD na krajské konferenci v Praze řešit, kdo nahradí dosavadního předsedu a bývalého hejtmana Miloše Peteru, který na konferenci rezignuje na předsedu a o funkci se už nebude ucházet.

Petera se tak rozhodl vyvodit odpovědnost za výsledek krajských voleb, v nichž ČSSD skončila třetí za ANO a STAN. Místo ČSSD a KSČM nyní v kraji vládne koalice ANO, STAN, ODS a tří nezařazených zastupitelů zvolených za TOP 09. Sociální demokraté spolu s komunisty se ocitli v opozici.

Řada sociálních demokratů by na jeho místě uvítala předsedu Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka. Toho by si jako svého nástupce přál nejen Petera, ale i předseda příbramské ČSSD a někdejší hejtman Josef Řihák. „Navrhoval jsem Jana Hamáčka a nominace prošla. Věřím tomu, že naši delegáti v tajné volbě tuto nominaci podpoří. Myslím si, že Honza Hamáček bude dobrý předseda, má spoustu zkušeností," řekl Řihák ČTK.

Šéfa dolní komory dlouhodobě podporuje i Karel Horčička, předseda ČSSD na Mladoboleslavsku, odkud Hamáček pochází. „Naši delegáti budou podporovat jeho zvolení," uvedl Horčička.

Vedle předsedy krajské organizace by se měli volit i další členové vedení. Změna by tentokrát měla být výraznější a z vedení by měli odejít někteří lidé, kteří jsou tam dlouho, domnívají se někteří straníci. „Já si myslím, že potřebujeme nějaký restart a nabrat nějaké nové myšlenky," uvedl Horčička. Podle něj by však nemělo jít o revoluci, nýbrž evoluci. Není proto zastáncem toho, aby se obměňovalo kompletně celé vedení.

Dosavadní směřování sociální demokracie ve středních Čechách naopak kritizuje předseda ČSSD v Benešově Petr Hostek. Krajské vedení podle něj nedrží pohromadě a jsou v něm různé skupinky, které proti sobě vedou žabomyší války. Důsledkem je prý to, že oblasti s více členy utlačují ty, které jich mají méně.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Jan Hamáček

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy