Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový úsek D8 se opět zavře? Sobotka má plán

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Teplice - Vláda bude v pondělí řešit potíže kolem posledního úseku dálnice D8 před České středohoří. Dnes to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Premiér nevyloučil, že by se nestabilní úsek mohl v budoucnu uzavřít úplně. Dvanáctikilometrový úsek byl dnes slavnostně otevřen. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale v pátek večer oznámilo, že asi na dvou kilometrech bude provoz sveden do jednoho pruhu. Důvodem je nestabilita podloží u prackovické estakády. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) dnes řekl, že žádné nebezpečí nehrozí.

"V pondělí zasedá vláda, já chci, aby pan ministr dopravy informoval vládu o tom, jak reálně vypadá situace. Jaké jsou výsledky monitoringu D8 a jaká se předpokládají opatření," řekl premiér ČTK v Teplicích, kam dorazil na krajskou konferenci ČSSD. Předseda vlády nevyloučil, že by se nestabilní úsek mohl v budoucnu uzavřít úplně.

 

 

Rozhodující podle něj budou výsledky monitoringu. "Klíčové je, aby ministerstvo dopravy a ŘSD monitorovaly situaci v tom problematickém úseku. A pokud by se něco dělo, cokoli, co by mělo ohrožovat stabilitu té dálnice, tak je potřeba přijmout příslušná opatření, včetně uzavření dálnice v budoucnosti. Ani to se nedá vyloučit, protože ten terén je opravdu geologicky velmi složitý," doplnil Sobotka.

"Nevím, jak na to přišel pan Sobotka," řekl po otevření dálnice D8 ministr financí Andrej Babiš (ANO). "Pan premiér jestli něco má, tak nám to určitě na vládě sdělí," dodal Babiš s tím, že dálnice D8 se podle něj nestala politickou věcí. "Škoda, že nepřišel (Sobotka) osobně s námi slavit, že konečně po třiceti letech jsme otevřeli tuhle dálnici," řekl Babiš. Na otevření nebyl nikdo ze sociální demokracie.

"Myslím, že pokud jde o krajské sociální demokraty, tak důvodem je krajská konference. Pokud jde o mně, je důvod vysloveně rodinný, protože můj syn má vystoupení. Jeho sbor, kde zpívá, má koncert právě dnes dopoledne, takže se kříží s otevření dálnice D8. Takže já jsem se už před delší dobou z toho otevření omluvil. Dám přednost tomuto koncertu," vysvětlil dnes ČTK Sobotka svoji neúčast na otevření dálnice D8. Dopoledne byl zhruba do 10:00 v Teplicích na krajské konferenci ČSSD.

Témata:  dálnice D8 Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy