Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko chystá 70 výcviků pro zahraniční vojáky, ti čeští odjedou na 113 zahraničních cvičení

Česká armáda na akci Bahna.
Česká armáda na akci Bahna.
Foto: Army.cz

Praha - Čeští vojáci by příští rok měli odjet na 113 cvičení v zahraničí. Na druhou stranu je v České republice je naplánováno 70 vojenských výcviků pro cizí vojáky.

Seznam armádních cvičení bude v pondělí schvalovat vláda. ČTK to sdělil Vladimír Lukovský z tiskového oddělení ministerstva obrany. Nejvýznamnějším cvičením by měla být účast na iniciativě visegrádské čtyřky v Pobaltí, která reaguje na obavy pobaltských zemí z Ruska.

Počet naplánovaných cvičení je srovnatelný s plánem na letošní rok. "Plán vojenských cvičení se zahraničními partnery v roce 2017 odráží potřeby AČR v oblasti přípravy pro plnění úkolů vyplývajících ze závazků ČR vůči NATO a závazků ČR v oblasti bilaterální a regionální spolupráce," poznamenal Lukovský.

Reaguje podle něj také na bezpečnostní vývoj v Evropě i mimo ní. "Právě v souvislosti s vývojem bezpečnostní situace vystupuje v roce 2017 do popředí nová společná iniciativa zemí visegrádské skupiny vůči pobaltským zemím (Litva, Lotyšsko, Estonsko)," uvedl Lukovský.

Armády Česka, Slovenska, Polska a Maďarska se budou během roku střídat během cvičení v jedné z pobaltských zemích.

Témata:  Armáda České Republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy