Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslední úsek dálnice D8 otevřen. Vjela na něj první auta

Stavba dálnice D8
Stavba dálnice D8
Foto: ceskedalnice.cz **www.ceskedalnice.cz**

Ústí nad Labem - Poslední úsek dálnice D8 byl dnes oficiálně spuštěn pro běžnou dopravu. První auta na něj vjela před pátou hodinou odpolední.

ČTK to řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Kvůli nestabilnímu podloží na trase v Českém středohoří je u prackovické estakády provoz sveden na jeden ze dvou mostů, potížemi by se měla zabývat v pondělí vláda. Dálnice D8 se stavěla 32 let.

Ještě před zprovozněním silničáři měnili dopravní značení, u všech vjezdů na nový úsek hlídala policie. Původně zprovoznění odhadovali na zhruba 18:00, nakonec se to podle Rýdla podařilo rychleji.

 Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nevyloučil to, že by se nestabilní úsek mohl v budoucnu uzavřít úplně. "Klíčové je, aby ministerstvo dopravy a ŘSD monitorovaly situaci v tom problematickém úseku. A pokud by se něco dělo, cokoli, co by mělo ohrožovat stabilitu té dálnice, tak je potřeba přijmout příslušná opatření, včetně uzavření dálnice v budoucnosti. Ani to se nedá vyloučit, protože ten terén je opravdu geologicky velmi složitý," řekl ČTK Sobotka.

Podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) je ale dálnice bezpečná, nemá informace o tom, že by byl důvod dnes otevřený úsek zcela uzavřít. ŘSD okolí sesuvu z roku 2013 a také estakády u Prackovic nonstop monitoruje.

Témata:  dálnice D8 dálnice

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy