Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko musí udržet prozápadní kurz. Přiklonit se k východu je moc jednoduché, varuje Stropnický

Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) považuje za nejdůležitější povinnost vůči Česku udržet prozápadní polistopadový kurz. To se podle něj stane i tématem nadcházejících voleb.

Stropnický ociťuje, že jeho působení na ministerstvu obrany ovlivňuje zhoršená bezpečnostní situace ve světě. "To je docela zásadní okolnost, nevím, kdy to mohl mít nějaký můj předchůdce těžší," uvedl. Připomněl i snahu komunistů o referendu o vystoupení z NATO.

"Někdy mám pocit, že jedna z mých nejdůležitějších povinností pro tuto zemi, ne pro mě, je udržet prozápadní polistopadový kurz. Někomu to možná bude znít, jakože přeháním, ale myslím si, že nepřeháním," dodal.

Věří, že prozápadní orientace České republiky se stane jedním z předvolebních témat. "Nelze používat polotóny, tam je potřeba to říct naplno," podotkl.

Za důležité považuje, že se představitelé zemí s odlišnými názory na aktuální krize potkávají a o potížích spolu mluví. "Jakmile spolu přestanou mluvit, tak je to potom za pár, to může být velmi rychlé, historické citlivosti mezi zeměmi přežívají dál," uvedl. Zkritizoval ty, kteří vášně mezi lidmi zneužívají a oživují v politice.

"Je strašně jednoduché vyvolat nějaký strach, zášť, vyvolat nějaký antagonismus, to máte jak škrtnutí sirkou... Naopak tyhle věci tlumit a rychlé povrchní emoce vracet do nějaké racionality, to je práce na celý život," dodal.

Během svého života okusil profesi herce, diplomata i politika. "Když mě chce někdo na internetu napálit, tak je to většinou přes moji uměleckou profesi. Tak si říkám, co to v těch některých lidech je, že mají potřebu se bojovně vymezovat proti hercům," poznamenal.

Témata:  Martin Stropnický Česká republika

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy