Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman pozval do Česka papeže Františka

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha – Papež František v sobotu oslavil 80. narozeniny. K nim mu mezi dalšími pogratuloval také český prezident Miloš Zeman. Při té příležitosti jej také pozval na návštěvu do České republiky.

Zeman znovu pozval papeže Františka na návštěvu Česka. „I přesto, že v mé vlasti žije mnoho osob, které se otevřeně nehlásí k žádné víře, jste zde vnímán jako morální osobnost a příklad hodný následování. Nejen proto by mi bylo potěšením, kdybych Vás mohl přivítat v České republice," uvedl Zeman v telegramu.

Prezident papeže Františka pozval na návštěvu Česka již při loňském osobním setkání ve Vatikánu, které v blahopřejném telegramu také připomněl. Své pozvání zopakoval i letos v září, kdy se s papežem setkal na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku.

„Rád vzpomínám na naše setkání v dubnu 2015 u Svatého stolce. Bylo mi nesmírnou ctí poznat Vás osobně a moci s Vámi promluvit o důležitých tématech současného světa. Našel jsem ve Vás nejen vzdělaného a moudrého partnera k diskuzi, ale také člověka naplněného lidskostí a milosrdenstvím. Dovolte mi, abych využil této slavnostní příležitosti a vyjádřil, jak moc si vážím Vašich činů a postojů, které vedou k otevírání církve, k jejímu přibližování věřícím a k pomoci potřebným," napsal Zeman v telegramu pro papeže.

Stylem života, který si František dobrovolně zvolil již od kněžského působení v Argentině, podle Zemana reprezentuje vzor křesťanské lásky a skromnosti. „Vaše Svatosti, dovolte mi, abych Vám ještě jednou pogratuloval k Vašim narozeninám a poděkoval Vám za světlo humanismu, které v dnešní nelehké době tak statečně nesete," dodal Zeman.

Zatím posledním papežem, který Česko navštívil, byl Františkův předchůdce Benedikt XVI. Přijel v září 2009 a sloužil mše pod širým nebem v Brně a ve Staré Boleslavi, ve středočeském městě uctil památku svatého Václava. Před Benediktem byl v Česku v roce 1997 papež Jan Pavel II.

Témata:  Miloš Zeman Papež František

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy