Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výsluhy bývalých vojáků se zdaňovat nebudou, schválil Zeman

Česká armáda
Česká armáda
Foto: Army.cz

Praha – Pražský hrad dnes informoval o tom, že prezident Miloš Zeman podepsal daňovou novelu, které od příštího roku upraví danění výsluh bývalých vojáků. Změna nastane i u odbytného.

Výsluhy bývalých vojáků z povolání a příslušníků bezpečnostních sborů opět nebudou podléhat zdanění. Stát nebude danit ani příspěvek na bydlení, který dostávají aktivní vojáci bez služebního bytu.

Rozpočet touto změnou ročně přijde podle předkladatelů normy z řad poslanců ČSSD a KSČM nejvýše o 1,5 miliardy korun. Výsluhy a odbytné se danily od roku 2011. Příspěvky na bydlení vojáků začaly podléhat dani o rok později.

Zdanění výsluh, odbytného a příspěvku na bydlení přinesla širší daňová novela zhruba před pěti lety. Jejím cílem bylo snížit schodek státního rozpočtu a odstranit různé daňové výhody. Daň činí 15 procent.

Předkladatelů má současná změna zejména „napravit" nahlížení na výsluhy. Podobně jako příspěvek na bydlení je nelze pokládat za příjem ze služebního poměru nebo za součást odměny za vykonanou službu, ale za sociální dávku, uvedli autoři v důvodové zprávě.

Témata:  Miloš Zeman Armáda České Republiky výsluhy

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.