Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanovo rozhodnutí vetovat novelu zákona vítám, tvrdí Babiš. Reagoval i komunista Dolejš

Jiří Dolejš /KSČM/
Jiří Dolejš /KSČM/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) vítá dnešní rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana vetovat novelu zákona o střetu zájmů. O ústavnosti "lex Babiš" může rozhodnout jen Ústavní soud, reagoval místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Předpis přezdívaný "lex Babiš" omezuje podnikání ministrů a míří právě na vlastníka Agrofertu či mediálního domu Mafra Babiše.

Kvůli novele by firmy ministra Babiše přišly o možnost ucházet se o nenárokové dotace, veřejné zakázky a investiční pobídky. Po vetu zákon znovu projednají poslanci. "Ten zákon není koncipovaný obecně, ale je napsaný proti jedinému člověku, který začal ohrožovat kšefty tradičních politických stran, tedy proti mé osobě," uvedl Babiš.

Zeman předpisu vyčetl, že odporuje ústavnímu pořádku či mezinárodním smlouvám. Zasahuje podle něj do svobody a základních práv jednotlivce. Podobný názor má i Babiš. "Zákon v takové podobě, v jaké byl přijat, vnímám za protiústavní. Odepírá mi právo vlastnit, mění pravidla uprostřed hry a diskriminuje mě," uvedl.

"O tom, co je a není ústavní, nerozhoduje ani Parlament ani pan prezident, ale jedině Ústavní soud, pokud bude podána příslušná ústavní stížnost," zdůraznil Dolejš. Ačkoli o postoji KSČM bude ještě debata ve stranickém poslaneckém klubu, Dolejš předpokládá, že komunisté si zachovají dosavadní názor a budou hlasovat pro potvrzení normy. "Vnímáme oligarchizaci naší politické scény, prorůstání politiky s ekonomikou a s médii jako velký problém," podotkl Dolejš.

Témata:  Andrej Babiš Miloš Zeman Jiří Dolejš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy