Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman schválil zákon, podle kterého musí firmy informovat o lidských právech a boji s korupcí

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Třetinu míst v dozorčích radách společností s více než 500 pracovníky budou mít vyhrazenu zástupci zaměstnanců. Velké firmy a skupiny budou také muset poskytovat ve svých výročních a obdobných zprávách nově i nefinanční informace týkající se ochrany životního prostředí, respektování lidských práv, boje s korupcí nebo sociálních otázek. Oba zákony dnes podepsal prezident Miloš Zeman.

Obnovu práva zaměstnanců na zastoupení v dozorčích radách obchodních společností chtěli sociální demokraté původně pro firmy s více než 50 pracovníky. Sněmovna normu změkčila, hranici pro tuto povinnost posunula na 500 zaměstnanců. Zaměstnanci budou mít právo obsadit třetinu míst, zbylé dvě třetiny bude volit valná hromada. Ve společnostech bez dozorčí rady by zaměstnanci měli být nově zastoupeni ve správních radách.

Pokud se firmy povinnosti nepodřídí, bude jim podle předlohy hrozit až soudní zrušení a následná likvidace.

V horní i dolní komoře se o novele vedla ostrá debata, v obou přečkala návrhy na zamítnutí. Kritici poukazovali například na omezení vlastnického práva, zastánci naopak na prospěch vlastníků, když budou znát názory zaměstnanců. Proti obnově zaměstnaneckého práva se postavila i Hospodářská komora ČR.

Novela zákona o účetnictví má vstoupit v účinnost od 1. ledna příštího roku. Firmy budou muset ve výročních zprávách nebo zvláštních zprávách informovat o přijatých opatřeních ve vztahu k uvedeným otázkám. Budou muset také uvádět, jaké výsledky tato opatření přinesla.

Nová povinnost se má týkat tzv. velkých účetních jednotek, které během roku zaměstnávají v průměru nad 500 zaměstnanců, a jsou současně subjekty veřejného zájmu.

Témata:  firmy zákony Miloš Zeman

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.