Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudkyně Červinková končí ve funkci. Je obviněná v kauze Via Chem Group

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha – Daniel Škvařil z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti dnes bez bližších informací uvedl, že českobudějovická soudkyně Marie Červinková končí ve funkci. Policie ji v září obvinila ze zneužití pravomoci v souvislosti s insolvenčním řízením společnosti Via Chem Group.

Žena je podezřelá z toho, že způsobila vážnou újmu několika účastníkům insolvenčního řízení a zároveň zajistila prospěch akcionáři dlužníka. Ministr spravedlnosti zvažoval, že obviněnou soudkyni dočasně zprostí výkonu funkce, a to do doby, než se její trestní věc pravomocně vyřeší. Nakonec k tomuto kroku nepřistoupil.

„Vzhledem k tomu, že soudkyně končí ve funkci ke dni 31. prosince 2016 a od poloviny prosince již čerpá dovolenou, jsme se rozhodli, že není předmětné do toho jakkoli dále zasahovat. Ve funkci již fakticky není a dále působit nebude," uvedl Škvařil.

Funkce soudce automaticky zaniká mimo jiné uplynutím kalendářního roku, v němž soudce dosáhl věku 70 let. Soudce se taláru může také dobrovolně vzdát. V takovém případě zanikne jeho funkce uplynutím tří měsíců následujících po měsíci, v němž oznámil své rozhodnutí prezidentu republiky. 

Podle státního zástupce Adama Borguly trestný čin spočíval „ve výkonu funkce soudce v rozporu s jeho povinnostmi a v rozporu s povinnostmi uloženými insolvenčním zákonem". Za zneužití pravomoci hrozí Červinkové v případě prokázání viny až pět let vězení.

V případu společnosti Via Chem Group vznesla policie letos v lednu po razii v ústecké Spolchemii a u Krajského soudu v Českých Budějovicích obvinění z řady trestných činů - ze zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo účasti v organizovaném gangu.

Kauza souvisí především s reorganizací Via Chem Group, jejíž zmanipulovaná insolvence byla podle kriminalistů potřeba, aby ústecká chemička zůstala pod vlivem miliardáře Petra Sisáka, který patří mezi obviněné. Stíhaný je třeba také advokát Ivo Hala.

Témata:  Via Chem Group Ministerstvo spravedlnosti ČR

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy