Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O podíl ve Spolchemii chce bojovat i finančník Pražák

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Emocio

Praha - Společnost AB-CREDIT finančníka Karla Pražáka je připravena vstoupit do insolvenčního řízení s firmou Via Chem Group, které se táhne už přes tři roky. V případě schválení předloženého reorganizačního plánu by si věřitelé mohli vybrat ze dvou možných variant uspokojení svých pohledávek.

Via Chem Group je největším akcionářem ústecké chemičky Spolchemie. AB-CREDIT nabízí půjčit Via Chemu několik set milionů korun a zároveň odkoupit více než čtvrtmiliardovou pohledávku vůči Spolchemii.

Aktualizovaný reorganizační plán byl členům věřitelského výboru předložen na konci května. "Zástupci AB-CREDITU informovali insolvenčního správce a věřitelský výbor o připravenosti této společnosti poskytnout společnosti Via Chem Group dostatečné financování, které zajistí proveditelnost navrženého reorganizačního plánu," uvedl Michal Strnad, právní zástupce Via Chem Group.

Věřitelé si mohou vybrat, jak uspokojit své pohledávky. Buď kapitalizací 50 procent jejich nominální hodnoty, a tedy získáním odpovídajícího akcionářského podílu ve vlastnické struktuře společnosti Via Chem Group, nebo okamžitým vyplacením pohledávek ve výši poloviny jejich nominální hodnoty.

V kauze společnosti Via Chem Group vznesla policie loni v lednu po razii v ústecké Spolchemii a u Krajského soudu v Českých Budějovicích obvinění z řady trestných činů - ze zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo účasti v organizované zločinecké skupině.

Témata:  Via Chem Group Spolchemie ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy