Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exhejtmanka Vaňhová pozastavila členství v ČSSD, je obviněna v kauze machinací ROP

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Chomutov - Členství v ČSSD dnes pozastavila někdejší hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. ČTK to řekl místopředseda chomutovské ČSSD Miloň Houda. 

Vaňhová, která čelí s dalšími 23 lidmi obvinění v aktuální kauze machinací v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad, byla předsedkyní stranické buňky v Chomutově. Nového předsedu bude volit chomutovská ČSSD v únoru.

Už minulý týden ČSSD opustil bývalý náměstek Vaňhové, někdejší krajský předseda strany Arno Fišera. Členství ukončil úplně.

Vaňhová podle Houdy sama požádala o pozastavení členství, okresní výkonný výbor jí vyhověl. O kauze, ve které je Vaňhová obviněná, se prý ale nediskutovalo. Vaňhová na jednání okresního výkonného výboru byla. „Jsem si jist tím, že se cítí nevinná. Já ctím presumpci neviny. Celý ten zásah je divný, když někdo nechá sebrat 24 lidí," doplnil Houda.

V čele Ústeckého kraje Vaňková stála v letech 2008 až 2012, v minulém volebním období byla náměstkyní hejtmana. Zároveň byla členkou ústředního výkonného výboru strany a asistentkou poslance Jaroslava Krákory. Životním partnerem Vaňhové byl vlivný člen ČSSD, podnikatel Roman Houska. Toho před třemi lety před domem v Chomutově zastřelil bývalý voják Michal Krnáč. Dostal za to 13 let vězení.

Policie v souvislosti s evropskými dotacemi z ROP Severozápad obvinila 24 lidí z poškozování zájmů Evropské unie a dalších trestných činů. Velkou část z nich tvoří hodnotitelé projektů.

Témata:  Jana Vaňhová Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

16. května 2024 14:22

Stav Roberta Fica zůstává vážný. Jeho zranění jsou rozsáhlá

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.