Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zadržení uprchlíci u Domažlic byli převezeni do detence. Převaděči jsou stále na útěku

Zařízení pro uprchlíky Bělá pod Bezdězem
Zařízení pro uprchlíky Bělá pod Bezdězem
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Plzeň - Většina z 26 ilegálů, kteří byli včera zadrženi v Poběžovicích na Domažlicku, je už v detenčním zařízení v Bělé Jezové. Řidič bulharské dodávky a jeho spolujezdec jsou na útěku.

Většina migrantů byla z Afghánistánu, dva ze zadržených mužů jsou Pákistánci.  Do uprchlického zařízení policisté během noci převezli 21 zadržených cizinců. Zbývajících pět je zatím na policii v Plzni. Až policisté dokončí jejich výslechy a všechny úkony, převezou je do detenčního zařízení v Drahonicích.

"Provedením porovnání otisků prstů v policejních databázích vyšlo najevo, že všechny osoby převezené do Bělé Jezové jsou již registrované v jiném členském státě Evropské unie (Maďarsko a Bulharsko) a jedná se o takzvané dublinské případy," uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. U zbylých pěti lidí policisté ještě zjišťují, zda byli rovněž registrováni už dříve v jiné zemi EU.

Stávající takzvaný dublinský systém předpokládá, že žádosti o azyl řeší první země, kde se žadatel dostal na území EU. V nynější migrační krizi se ale tento mechanismus ukázal jako jen málo funkční.

Mezi zadrženými migranty bylo podle Rendlové pět samostatně cestujících mužů a dvě rodiny. První rodinu tvoří muž, žena a pět dětí a druhou rodinu tvoří rozvětvené příbuzenstvo - tři muži, tři ženy a osm dětí.

Témata:  uprchlíci uprchlické tábory

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy