Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Církev o svátcích nezahálí: Brněnský biskup poobědval s Romy, Duka pohostil bezdomovce

Vánoce
Vánoce
Foto: Pixmac

Praha/Brno - V restauraci Živá voda pod Petrovem dnes brněnský biskup Vojtěch Cikrle dnes poobědval s 50 romskými rodinami, o které se stará církevní komunita Sant Egidio. Podával se hovězí vývar, druhým chodem byl přírodní kuřecí řízek a hranolky. V sále kardinála Berana v Arcibiskupském paláci na Hradčanech se dnes na obědě sešli lidé, kteří se z různých důvodů ocitli na okraji společnosti.

Brněnský biskup se podobných setkání účastní více než deset let. Setkává se se starými a nemocnými lidmi nebo s lidmi bez domova. Mezi Romy zavítal podruhé.

"Letošní Hod Boží vánoční jsem prožil s romskou komunitou. Chtěl bych nejen je, ale každého, kdo nemá domov, kdo je sám a cítí se zapomenut a opuštěn, povzbudit a potěšit. A ujistit ho, že je milován, že ho má Bůh rád a že se o něho stará třeba i prostřednictvím lidí, kteří jsou napojeni na komunitu Sant Egidio, kteří v něm skrze víru v Ježíše Krista vidí svého bratra, svou sestru a kteří jím nepohrdají," uvedl Cikrle.

Podle Ivety Jalové z komunity Sant Egidio bylo dnešní setkání především o budování vztahu mezi romskou a neromskou komunitou. Romové podle ní cítí, že nejsou přijati většinovou společností, cítí se vyloučení.

Oběd v Arcibiskupském paláci na Boží hod vánoční pro více než tři stovky pozvaných zájemců uspořádalo letos posedmnácté pro bezdomovce, seniory, uprchlíky a postižené nebo osamělé lidi celosvětové hnutí katolické církve komunita Sant ́Egidio. Akce se uskutečnila také v refektáři Katolické teologické fakulty v Dejvicích.

Přípitek červeným vínem "ke slávě narození božího syna, Ježíše Krista" pronesl pražský arcibiskup Dominik Duka. "Přeji vám, abyste si odnesli náladu vánočního klidu, a pokud je to možné, abyste nalezli cestu, která by vám vrátila věci, které vám byly odepřeny," uvedl.

Tradičně se podávala polévka s játrovými knedlíčky, svíčková nebo pečená kachna se zelím a knedlíkem. Jako dezert bylo vánoční cukroví a ovoce. Pro každého hosta byl připraven vánoční balíček s dekou, šálou, teplými ponožkami či hygienickými potřebami.

Témata:  Vánoce církev Dominik Duka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy