Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanovo vánoční poselství: Ekonomika dobře šlape, světem hýbal terorismus

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes ve vánočním poselství ocenil stav české ekonomiky, hospodářství podle něj "dobře šlape". Kritizoval předvolební průzkumy vyjjádřil se též k častému napětí mezi ČSSD a ANO. Mezinárodní terorismus v souvislosti s útoky v Německu, Belgii a Francii Zeman označil za podstatný rys uplynulého roku.

"Jsem velice rád, že v tomto roce vzrostla průměrná mzda o více než 1000 korun měsíčně, to se samozřejmě promítne i do valorizace starobních důchodů," řekl. Růst penzí byl podle něj naposledy ubohý, Zeman naopak ocenil očekávaný růst o zhruba 300 korun v příštím roce.

Dobrou zprávou je podle prezidenta i očekávaný vyrovnaný až přebytkový rozpočet za letošní rok. Vláda za bilanci rozpočtu vděčí růstu ekonomiky, ale také tomu, že se daří lépe vybírat daně a bránit daňovým podvodům, míní Zeman. "To všechno jsou dobré ekonomické zprávy," uvedl.

Zemanovi naopak vadí nízký objem veřejných investic. "Je o polovinu nižší, než byl v minulém roce, přitom právě investice zakládají naši budoucnost," uvedl. Podle Zemana se nedaří stavět dálnice.

Podobně jako na začátku prosince v projevu při schvalování státního rozpočtu na rok 2017 ve Sněmovně kritizoval dnes Zeman dotace na solární elektrárny. "I když tuto chybu způsobily v roce 2005 minulé vlády a parlamenty, to neznamená, že bychom proti tomu neměli bojovat," řekl. Zopakoval i svou kritiku vybraných sociálních dávek. Neměli by je dostávat nezaměstnaní, kteří odmítají nabízenou práci.

"Čína je největším zahraničním investorem v Německu, bylo by hloupé, abychom my nevyužívali obdobných příležitostí," řekl.

Prezident má uklidňovat

Zeman dnes také řekl, že mu občas někdo vyčítá, že se ve sporu ČSSD a ANO kvůli policejní reformě nepostavil na žádnou stranu. "Ale prezident má směřovat, uklidňovat. A když stojí pouze na jedné straně, tak to nemůže dělat. Přitom chyby u reorganizace byly na obou stranách," míní hlava státu.

Předcházet změnám mělo podle Zemana projednání se státními zástupci, na druhé straně se podle něj přeceňuje úspěšnost ÚOOZ pod vedením Roberta Šlachty, který kvůli reorganizaci útvar opustil.

Prezident se vrátil i ke krajským volbám, které označil za významnou politickou událost letošního roku. "Chtěl bych pogratulovat těm, kdo ve volbách zvítězili, mimochodem v rozporu s průzkumy veřejného mínění, což opět dokazuje, že tyto průzkumy stojí za starou belu," uvedl.

Témata:  Miloš Zeman Vánoční poselství prezidenta ČR vláda ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy