Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidovci vyšlou do senátních voleb 14 kandidátů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Lidovci do říjnových senátních voleb vyšlou nejméně 14 kandidátů. Patří k nim tři stávající senátoři, kteří budou mandát obhajovat, nebo režisér Ilja Racek či historik Michal Stehlík. Chtěli by se stát po ČSSD druhou nejsilnější frakcí v Senátu a vystřídat na tomto místě ODS, řekl dnes novinářům k ambicím KDU-ČSL její předseda Pavel Bělobrádek.

Mandát budou obhajovat místopředsedkyně Senátu Miluše Horská na Pardubicku, předseda senátorského klubu Petr Šilar na Ústeckoorlicku a někdejší jihomoravský hejtman Stanislav Juránek v Brně. Na Bruntálsku se o vstup do Senátu po šesti letech znovu pokusí lékař Vítězslav Maláč. V Olomouci lidovci nasadili primáře novorozeneckého oddělení Lumíra Kantora.

Tradičně jsou mezi senátorskými adepty KDU-ČSL komunální politici. Na Blanensku to bude místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková, na Hodonínsku starostka Ratíškovic Anna Hubáčková, na Českokrumlovsku bývalá místostarostka Jitka Zikmundová. V Praze 10 nominují předsedkyni zastupitelů koalice Vlasta Renatu Chmelovou. Na Kroměřížsku lidovci vsadili na ředitelku Centra pro seniory Zahrada v Bystřici pod Hostýnem Šárku Jelínkovou.

Společným kandidátem KDU-ČSL se zelenými a Piráty je bývalý místostarosta Prahy 11 Ladislav Kos z Hnutí pro Prahu 11.

Lidovci nebudou podle Bělobrádka stavět kandidáty ve všech 27 obvodech, kde se o obsazení horní komory bude 7. a 8. října rozhodovat. Někde ještě o nominaci vyjednávají, někde podpoří kandidáty spřízněných uskupení a na Karlovarsku předsedu senátorského klubu Starostů a nezávislých Jana Horníka. STAN naopak nenasadí svého kandidáta proti Šilarovi. Odpovídalo by to i dosavadní spolupráci obou uskupení v Senátu.

Šilar předpokládá, že se současná jedenáctičlenná senátorská frakce KDU-ČSL a nezávislých rozšíří nejméně o další dva členy. Její ambice předstihnout ODS nejsou nereálné, neboť občanští demokraté obhajují osm ze 14 křesel v horní komoře. Klub ČSSD, v němž je nyní 33 senátorů, by mohl přijít o deset členů. Z šesti členů klubu Starostů končí mandát jen Horníkovi.

Zánik v případě volebního neúspěchu hrozí početně nejslabšímu pětičlennému klubu ANO, přestože mandát končí jen Aleně Dernerové (za Severočechy.cz). V obtížnější situaci je šestičlenný klub Strany práv občanů a KSČM, který může přijít až o polovinu členů. Strana zelených by k obnovení klubu, který musí mít minimálně pět členů, potřebovala získat dva mandáty.

Témata:  KDU-ČSL Senát Parlamentu České republiky Volby 2016

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy