Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kocáb rozzlobeně: Policie stranila čínským agresorům

Michael Kocáb
Michael Kocáb
Foto: Vláda.cz

Praha - Návštěva čínského prezidenta v Česku má soudní dohru. Několik osobností podalo kvůli jejímu průběhu žalobu na stát, porušovala prý ústavní a lidská práva a akademické svobody.

"Chování české policie bylo téměř skandální," řekl Českému rozhlasu hudebník a bývalý politik Michael Kocáb s tím, že se vrátil represivní postup z období Palachova týdne, kdy česká veřejná bezpečnost vážně zabraňovala našim lidem vyjádřit svůj názor.

"Ovšem to bylo v období socialismu, a nikdo neočekával, že se něco takového může objevit 26 let po revoluci," podotkl a dodal, že policie stranila evidentně "čínským agresorům".

"Jeden z důstojníků prozradil, a to by vás mělo zneklidňovat pane Ondráčku, že tento příkaz dostali z Hradu přímo od pana Mynáře. Mělo by vás zneklidňovat, jestli policie, kterou tak milujete a které navrhujete, aby nekriticky naslouchala jakýkoli příkaz, jestli není povelována někým, kdo na to vůbec nemá žádné právo," pokračoval.

Poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) ale tvrdí,, že policie byla, je a bude represivní orgán, který plní úkoly dané zákonem o policii. "Pokud dojde k názoru, že má dojít k zákroku, tak policie zákrok provádí, a je úplně jedno, jestli proti cizincům, občanům České republiky nebo proti tzv. známým osobnostem, které na daném místě jsou," uvedl.

"U vás to vždycky funguje tak, že policii a ostatní bezpečnostní sbory používáte jako fackovací panáky. Policie provede zákrok, a je to špatně, policie neprovede zákrok, a je to špatně. Policie provedla zákon v rozsahu určeném nadřízenými složkami v souladu se zákonem o policii, a pokud se domníváte, že to bylo zbytečně široké nebo byla porušena vaše základní lidská práva, máte právo se obrátit na soud, což jste zřejmě učinili," dodal.

"Když by se pan Kocáb podíval dále do Ústavy, tak by zjistil, že právo shromažďovací lze omezit zákonem v případě ochrany veřejného pořádku, zdraví, majetku popřípadě pro bezpečnost státu," domnívá se Ondráček s tím, že policie, stejně jako dřívější SNB, má v podstatě stále ty samé úkoly.

Témata:  Michael Kocáb Zdeněk Ondráček Čína

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy