Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak trávili Vánoce vojáci na misích? Salát, koledy a pohádky

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Army.cz

Praha - Čeští vojáci v zahraničních misích trávili Vánoce sledováním pohádek, zpíváním koled, hraním šipek i u bramborového salátu nebo buchet. V Iráku si sehnali od místních i vánoční stromeček. Na svých webových stránkách to uvedla armáda. Vánoce v zahraničí strávilo kolem 400 českých vojáků.

Nejpočetnější česká jednotka v zahraničí působí na spojenecké základně Bagrám v Afghánistánu. Téměř 170 vojáků má na starosti její vnější ochranu. Už od brzkého rána začali se zdobením místnosti, kde se Vánoce chystali oslavit, a s přípravou chlebíčků s vajíčkovou pomazánkou a česnekových jednohubek.

"Ke štědrovečerní večeři byl servírován pečený losos s afghánským chlebem a vánočním nealkoholickým punčem. V průběhu celého dne se promítaly tradiční české pohádky a filmy, jako jsou Tři oříšky pro Popelku či Pelíšky," uvedla tisková a informační důstojnice jednotky Lucie Gallová. Štědrý den zakončili půlnoční mší a zpěvem koled.

Další vojáci v Afghánistánu působí na kábulském letišti. Štědrovečerní večeři si tam nachystali i ve spolupráci se slovenskými kolegy. "Podávala se pravá slovenská polévka kyselica, vlastnoručně připravený český bramborový salát, smažená ryba a řízky oblíbené o Vánocích v obou zemích," uvedla tisková a informační důstojnice Alžběta Doubková. Poté si vojáci poslechli koledy a ochutnali cukroví.

Vánoce letos vojákům v Afghánistánu obohatily dárky od lidí, kteří jim z Česka jako výraz díků za jejich službu posílali pozdravy či jídlo. "Není snadné prožívat svátky vánoční tak daleko od našich blízkých. Chtěl bych jim proto poděkovat za podporu, která je pro nás, zvláště v těchto dnech, velice důležitá. Díky také patří lidem, kteří nám zaslali balíčky s vánočním cukrovím a potravinami, které nám pomohly Vánoce na Bagrámu zpříjemnit," poznamenal velitel strážní roty Petr Vítek. Vojáky podle armády nejvíce těší dopisy, přání a obrázky od dětí.

I přes deštivé počasí Vánoce slavili také vojáci z poradního leteckého týmu v Iráku na letecké základně Balad, kde pomáhají Iráčanům se zvládnutím českých bitevníků L-159. Vánoční stromeček jim dodal jeden z iráckých techniků. "Nedostupného kapra ve štědrovečerním menu kuchaři nahradili hovězím a kuřecím řízkem, pochopitelně s bramborovým salátem," uvedla armáda. Ženská část kontingentu také napekla buchty a perník.

Štědrý den byl pro technický personál běžným pracovním dnem, při jeho oslavě se proto vojáci sešli až na večeři. Většina z nich se poté přesunula na štědrovečerní mši, na kterou je pozvali zahraniční příslušníci zabezpečující provoz letecké základny. Vojáci se poté se svými blízkými spojili přes sociální sítě. "Poklidný večer byl zakončen turnajem v šipkách, který byl pro velký zájem dohrán až následující den," dodala armáda.

Témata:  Armáda České Republiky Vánoce

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy