reklama

Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes. Podle předchozích posudků netrpěl Dahlgren v době činu žádnou závažnou duševní poruchou, a tudíž byl zodpovědný za své jednání. Proto dostal doživotí. Nový posudek by však mohl trest zvrátit a Američan by mohl v krajním případě při uznání nepříčetnosti skončit v psychiatrické léčebně místo zabezpečovací detence.

Už brněnský soud se zabýval tím, zda byl Dahlgren v době vražd příčetný, či nikoliv. Jeho advokát Richard Špíšek poukazoval na to, že je jeho klient psychicky nemocný, což tvrdili i lékaři ve Spojených státech po jeho zadržení. Navrhoval proto už Krajskému soudu v Brně revizní posudek.

Ten ho ale odmítl a poslal Američana za mříže na doživotí na základě posudků psychiatričky Mileny Zimulové a psycholožky Beaty Nour Mohamadiaové, podle kterých v době činu netrpěl závažnou duševní poruchou ani psychózou.

Podle nich má poruchu osobnosti, která však neznamená, že by se v době tragédie nemohl ovládat. "Vrchní soud nám vyhověl v tom, co jsme požadovali. Chtěli jsme vypracovat revizní psychiatrický posudek," řekl MfD Špíšek.